Најновије

Известилац Европског парламента за Србију: Србија мора да следите ЕУ у односу према Русима

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер позвао је да се призна напредак у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине. Немачки европосланик сматра да би најбољи начин за то био да се отворе прва поглавља у преговарачком процесу између наше земље и ЕУ.
Дејвид Мекалистер (Фото: Принтскрин)

Дејвид Мекалистер (Фото: Принтскрин)

"Најновији споразуми представљају корак даље ка нормализацији односа између Србије и Косова. Истовремено, они дају замах дијалогу на високом нивоу. Значајан напредак учињен у дијалогу треба да буде признат. Дошло је време да се отвори прво поглавље. Међутим, није на мени, као сталном известиоцу Европског парламента, да доносим одлуку о отварању поглавља. О мерилима или о отварању поглавља једногласно одлучује Европски савет, на основу препорука Европске комисије", рекао је Мекалистер, а затим је додао: "Сва поглавља су подједнако важна, јер Србија треба да се усклади с правним тековинама у целини. Ово посебно важи за поглавља која се односе на правосуђе и основна права, правду, слободу и безбедност. Корупција и организовани криминал су препрека демократском, друштвеном и економском развоју земаља на западном Балкану. Поглавље 35 је такође од посебног значаја. Преговарачким оквиром се захтева да напредак у нормализацији односа с Косовом треба да буде остварен паралелно с напретком у укупним преговорима." Мекалистер је додао и да Србија мора да се усклади са политиком ЕУ у односу на Русију. "О томе се до сада често расправљало. Србија има традиционално јаке економске, друштвене и културне везе с Русијом и могла би да одигра кључну улогу у односима између ЕУ и Москве. Међутим, Београд мора да учини јаче напоре у усклађивању своје спољне и безбедносне политике са ЕУ, укључујући и политику према Русији. Србија се није ускладила с рестриктивним мерама, угостила је с почастима и неке особе на које се односи визна забрана ЕУ и организује војне вежбе с руском војском. С друге стране, препознајем веома добру и плодну сарадњу с НАТО, и желим да охрабрим Србију да тако настави." Он се осврнуо и на мигранте који долазе у Европу. "Талас избеглица и миграната, углавном из Сирије, Ирака, Авганистана, Пакистана и са рога Африке, који траже азил у Европи, достигао је невиђене размере и довео нас до ивице сопствених способности даљег прихвата људи. Само заједничка и свеобухватна европска акција, која подразумева мере у земљама порекла, транзита и дестинације, може да нас поведе напред. Потребно нам је европско решење, укључујући и Србију. Ваша земља је посебно погођена масовним миграционим токовима и заслужује поштовање за напоре које је уложила да би се носила с овим ванредним стањем."
Прочитајте још:ОБАМА КРИТИКУЈЕ ПУТИНА: Руска стратегиjа у Сирији осуђена на пропастЂурђев: Време је да десница узрасте у меру проблема
Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА