Најновије

НОВИ ТАЛАС: У Прешеву од јутрос регистровано 930 избеглица

ПРЕШЕВО - У Прихватном центру у Прешеву од јутрос је регистровано 930 избеглица из блискоисточних земаља, док се у центру у Кањижи налази 16 особа.
Мигранти у Прешеву (фото: Јутјуб)

Мигранти у Прешеву (фото: Јутјуб)

У објекту "Принциповац" у Шиду, по подацима Комесаријата за избеглице и миграције, током дана свртиле су само две породице које су се ту кратко задржале. "У Прешеву је од јутрос издато 930 потврда, у Кањижи се налази 16 особа, док је у објекту у Шиду само свратили неколико особа", рекао је Танјугу портпарол Комесаратијата за избеглице и миграције Иван Мишковић. Избеглице до Прешева долазе преко Миратовачког поља на које улазе из суседне Македоније. Свакодневно стижу у групама - од неколико десетина до неколико стотина, али се у Прешеву задржавају кратко - да се региструју и мало одморе, мада има и оних који одмах настављају пут ка Београду и северним границама Србије. Прихватном центру за избеглице у Прешеву у понедељак је достављено 900 ћебади, 700 комплета постељина и 350 јастука, у склопу наставка помоћи од 15. септембра, када је испоручено 10 мрежастих контејнера, резервоар за воду и 15 мобилних тоалета. Помоћ је достављена у оквиру пакета вредног близу 240.000 евра, који су за потребе прешевског прихватног центра обезбедиле Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма "ЕУ прогрес". У Прешеву су ангажовани и активисти Црвеног крста, волунтери и припадници разних међународних организација који као и припадници полције обављају велики посао око регистрације. Тај Центар је отворен 8. јула, а избеглицама је омогућена административна подршка за добијање привремених докумената, као и здравствена помоћ, место за одмор и храна. И у Миратовцу, месту уз македоноску границу, удаљеном око седам километара од Прешева, отворен је привремени камп са шаторима у коме избеглице добијају прву помоћ. Избеглице у Србију улазе и преко српско-бугарске границе, углавном на подручје општина Димитровград и Босилеград, али у знатно мањем броју. Крајњи циљ избеглица су углавном Немачка и скандинавске државе до којих покушавају да стигну преко Мађарске и Хрватске.
Прочитајте још:СПРЕЧЕН ТАЈНИ ПЛАН ХРВАТА: Током ноћи хтели да врате 3.000 миграната у Србију!СРАМНО ОБЕШТЕЋЕЊЕ: За Голи оток добио 200 динара по дану
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА