Најновије

Колико је опасно да истим пуњачем пуните различите телефоне?

Многи људи и данас постављају питање да ли ће пуњење телефона различитим пуњачем уништити батерију, као и сам телефон. Одговор на ово питање није ни да ни не, у наставку је објашњење у чему је заправо трик.
Пуњач (Фото: Pixabay)

Пуњач (Фото: Pixabay)

Већина мобилних телефона данас има исти улаз за пуњач (микро УСБ), што значи да је батерију могуће пунити пуњачима различитих произвођача. Пуњење мобилног телефона различитим пуњачем неће одмах оштетити уређај (можда га уопште неће оштетити), али постоји могућност да ће се та пракса на дугорочније стазе одразити на трајање батерије. Наиме, с обзиром на то да је микро УСБ постао стандард, готово сваки пуњач одговора сваком телефону (изузетак су Ајфон телефони који имају сопствени конектор). Међутим, ампераже пуњача су различите, па је управо то главни разлог који може сметати вашем телефону. Уколико користите пуњач слабије снаге него што је предвиђено за ваш модел, њему ће требати много више времена да се напуни него да користите пуњач који сте добили уз њега. Са друге стране, уколико користите јачи пуњач батерија ће се брже пунити, али и празнити, јер је таква природа тренутно актуелних литијум-јонских батерија. Брже пуњење и пражњење оштећује батерију на дуже стазе, што значи да ће јој се брже смањити капацитет и способност да "задржи" пуњење. Наравно, уколико се нађете у ситуацији да сте заборавили сопствени пуњач увек се за прву помоћ можете послужити неким другим који имате у близини, само то не би требало да вам постане пракса. Такође, на оригиналном пуњачу можете проверити колику он амперажу има, па уколико други пуњач који имате има исту цифру, то значи да га можете користити без проблема.
Прочитајте још:Срушена заблуда о пуњењу батерије током ноћиСНИМАК ЗБОГ КОГА ЋЕТЕ СЕ ПЛАШИТИ СВОГ ТЕЛЕФОНА: Због ове ситнице мобилни може да буквално експлодира (ВИДЕО)
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА