Најновије

ОВО ЈЕ ПОЗИВ НА ЛИНЧ: Срби у Хрватској реаговали на стравичан говор мржње

Новинар Марко Јурич који је у телевизијској емисији проговорио незабележеним говором мржње и предложио да се на Цветном тргу у Загребу, где је православна црква, постави табла "пази, оштар четник у близини" из недеље у недељу неометено промовише нетолеранцију према Србима у Хрватској.
Милорад Пуповац (Фото: ЈуТјуб)

Милорад Пуповац (Фото: ЈуТјуб)

Ово је изречено на хитно сазваној конференцији за новинаре Српског народног већа у Загребу, на којој је председник и посланик у сабору др Милорад Пуповац, најавио да ће цео случај дати на разматрање Државном тужилаштву. Јуричев говор можете погледати ОВДЕ. "Жао нам је што морамо да подсећамо Државно тужилаштво на оно што би то тело требало да ради по службеној дужности", каже Пуповац, уз констатацију да је то страшан пример докле друштво и медији могу да толеришу говор мржње, позиве на линч припадника једне верске и националне заједнице. "Овакви случајеви догађали су се и пре, али на све то је наша јавност остала глува, као и на читав низ других порука нетолеранције према политичким противницима и припадницима мањина. Толерисање оваквих појава разумемо као најдиректнији напад на иницијативу да међу Хрватима и Србима, међу католицима и православцима, отпочне историјски дијалог који се одвија под благословом папе Фрање", рекао је Пуповац. Он тврди да је очигледно да у Хрватској постоје они који не желе тај дијалог, јер како иначе разумети да се напада један од најистакнутијих представника Српске православне цркве који заговара помирење. "То је осветничка филозофија посвећења. Оваква врста медијског деловања је последица политичке кампање и атмосфере која се ствара последње три године. Њоме се позива на елиминацију оних који на било који начин исказују критичност и који се залажу за дијалог" истакао је Пуповац који ће се обратити и Агенцији за електронске медије. "Државне институције до сада нису ништа урадиле да се све то заустави. Таквом политиком може се освојити власт, али онда долазе проблеми. Ако се тако влада, проблем неће бити само са ученицима из Православне гимназије, него и са свом другом децом", закључио је Пуповац. Председник Антифашистичке лиге Хрватске Зоран Пусић тврди да се ни досадашња влада, али ни она која долази, није јасно одредила према заштити националних мањина. И он сам доживљава низ напада, уништен му је аутомобил, а на гаражи написане увредљиве поруке "издајник" и "говна четничка и комунистичка". "Ако се овако настави, насиље ће се закотрљати и на улицама", закључио је Пусић. Посланици из редова СДСС-а неће дати подршку новој влади Тихомира Орешковића. Др Пуповац каже да није добио одговоре око предлога како побољшати сарадњу нове владе и националних мањина, а из ХДЗ-а је поручено СДСС-у да им њихови гласови не требају.

Јурич: Четништво у СПЦ

Хрватским медијима Марко Јурич је проследио изјаву да је "желео да отвори тему четништва у СПЦ, на основу непобитних доказа певања четничких песама највишег клера, објављених на Јутјубу". Истовремено, Хрватско новинарско друштво је саопштило да је овакав говор мржње провокација која може имати тешке последице за све. У овом случају није реч о новинарском раду или шали, већ о крајње неодговорном и забрињавајућем јавном наступу.
Прочитајте још:
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА