Најновије

Ђоковић против Федерера у полуфиналу Аустралијен опена (9.30)

Освајачи 27 гренд слем титула одлучују о финалисти Отвореног првенства Аустралије 2016. Новак Ђоковић против Роџера Федерера, 45. пут!
Новак Ђоковић (Фото: Јутјуб)

Новак Ђоковић (Фото: Јутјуб)

Пре девет година састали су се први пут у Аустралији, што је био њихов први гренд слем меч. Федерер је већ имао 9 гренд слем пехара, Новак се тек пробијао ка врху. Швајцарац је победио са 3:0, али је било јасно да 19-годишњи Ђоковић има потенцијал да постане велики шампион. Убрзо је почео да осваја трофеје на турнирима Мастерс 1000 серије, у Монтреалу је победио у финалу управо Федерера у тајбрејку одлучујућег сета, да би у Њујорку Новак стигао до првог гренд слем финала, где га је чекао Федерер. Швајцарац је опет победио са 3:0, иако је Ђоковић имао чак 5 сет лопти у првом сету, а у другом испустио вођство од 4:1. Недостајало је снаге и искуства, што је временом стицао. На Отворено првенство Аустралије 2008. године Федерер је дошао као неприкосновени број 1. На тој позицији био је непрекидно пуне четири године, одиграо је 10 узастопних гренд слем финала, рекорд који је желео да побољша после полуфиналног меча са Ђоковићем. Међутим, Новак је у Мелбурну добио свих пет мечева без изгубљеног сета, док је Швајцарац у 3. колу једва савладао Типсаревића са 10:8 у петом сету, после 4 сата и 25 минута игре. По много чему историјски меч боље је почео Федерер, стекао је брејк предности и повео са 5:3. Тада Новак прави серију од 9:1, што је против Швајцарца на бетону било готово незамисливо у том периоду. Коначних 7:5, 6:3, 7:6 (7-5) за Ђоковићево прво финале у Мелбурну, у коме је победио Цонгу са 3:1 у сетовима, па је Србија добила првог гренд слем шампиона у синглу. Новаков подвиг против Федерера додатно је добио на тежини и због чињенице да је Швајцарац на следећих осам гренд слемова стизао до финала. Од Вимблдона 2005. до Мелбурна 2010. године Федерер је пропустио само једно од 19 гренд слем финала, када га је победио 20-годишњи Ђоковић 2008. у Аустралији. Последњи њихов меч у Мелбурну 2011. године био је поново у полуфиналу. Новак је опет одиграо феноменално и победио са 3:0 у сетовима. Први је добио у тајбрејку са 7:3, у другом је Федерер повео са 5:2, али Ђоковић осваја наредних пет гемова и сет са 7:5. После трећег сета који је добио са 6:4, Новак је прославио пласман у друго финале у Мелбурну, где је лако савладао Ендија Марија са 3:0. Ривалство Ђоковића и Федерера нарочито се интензивирало прошле године, када су одиграли рекордних осам мечева. Новак је био бољи пет пута, освојио је последње две гренд слем титуле баш победама у финалу са Роџером, кога је савладао и у финалу завршног турнира сезоне у лондонској О2 арени. Однос у победама је изједначен 22:22, да ли ће Ђоковић успети први пут да поведе, као што је то недавно учинио у скору са Надалом, гледајте у директном преносу на Првом програму РТС-а од 9 сати и 30 минута.
Прочитајте још:„Орлови“ избегли најтеже ривале, отворен пут из Арене за РиоДОЧЕКАСМО И ТО: Бразилски фудбалер у редовима репрезентације Србије! (ВИДЕО)ПОТПРЕДСЕДНИК ФСС И ПРЕДСЕДНИК ПАРТИЗАНА: Ја сам Хрват и католик, Хрвати су највеће патриоте на Балкану!
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА