Најновије

ОНИ ВОДЕ ПРЕСУДНУ БОРБУ У АЛЕПУ: Ово је ССНП, православно-шиитска партија Сирије! (ФОТО)

У борбама које се воде око Алепа највећу ангажованост су показали чланови Сиријске социјал-националистичке партије (ССНП), коју је давне 1932. године основао православни Арапин Антун Саде.

ССНП (Фото: Фејсбук)

Стратешки најважнији пробој у источном Алепу води кроз насеље Бустан Паша и кроз њега Сиријска армија планира да удари у срце џихадистичких снага утврђених у централним деловима окупиране територије. Окосницу снага на овом фронту, који се води преко несагледивог пространства у квадратним километрима стамбеног простора напуштених зграда, чине припадници Социјалистичко-националистичке партије Сирије (ССНП). Ови истакнути борци Сиријског рата, промакли су широј јавности, а ево и неколико речи о њима и њиховим уверењима.

Партија је формирана 1932. године у Либану у Бејруту, а оснивач је Арапин православне вере Антун Саде. ССНП је одиграла значајну улогу у либанској политици. Она је учествовала у покушајима државног удара 1949. и 1961. године. Током унутрашњег либанског сукоба 1958. странка је била на страни легитимног председника Камила Шамуна, због чега је странка била легализована, али након државног удара 1961. године, странка поново одлази у илегалу. Током 60-их година у странци су превагнуле левичарска и про-арапска оријентација. Главни стуб странке је православна заједница у Либану, иако је могуће у њу ступе припадници других верских заједница, посебно Шиити. Упориште странке су северолибанском округу Кура у граду Дур Шуеир у Горњем Либану, где је половина становништва православно.

За време грађанског рата у Либану 1975. године ССНП је стала на страну блока левих снага, Палестинаца и муслиманских партија и милиција, што се све заједно звало Национално-патриотски блок. Одреди ССНП су имали око 3.000 бораца тада. 1985. године ССНП је користила бомбаше самоубице у борбама против Израела на југу Либана.

Председник партије дуго времена био је грко-католик Инам Раде, а после њега и шиитски муслиман Али Кансо. 1982. године припадник ССНП Хабиб Шартуни је убио новоизабраног председника Либана Башира Жемаила, Партија је била најактивнији део отпора израелској окупацији Либана 1982. године. Касније долази до раскола унутар партије, што је довело до дељења на четири фракције крајем 80-их година.

У Сирији је ССНП била једна од политичких снага почетком 50-их, а угашена је 1955. године. Партија је легализована 2005. године када је ушла у састав Националног прогресивног фронта и сада броји око 90.000 активних чланова. 

Велика Сирија (Фото: Јутјуб) Осим борбе на страни православаца и шиита, у идеологији ССНП је интересантно то што се они боре за Велику Сирију, чије границе превазилазе модерне границе сиријске државе. Велика Сирија обухвата данашњу Сирију, Либан, Ирак, Кувајт, Синајско полуострво, делове Турске, Јордана и Саудијске Арабије и Кипар. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА