Најновије

Папа Фрања не дозвољава да Степинац буде проглашен за свеца, због насилништва и геноцида над Србима!

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања послао је челницима Српске православне цркве поруку да усташки викар, кардинал Алојзије Степинац, који је насилно покрштавао Србе и активно подржавао геноцид у НДХ, не може бити проглашен за свеца.

Папа Фрања (Фото: ЈуТЈуб)

Како се сазнаје, папа Фрања је овај свој став патријарху и владикама СПЦ пренео преко дипломатских канала, уз јасну поруку да Степинац неће бити беатификован све док је он на челу Католичке цркве.
Иако мешовита комисија СПЦ и Римокатоличке цркве званично још одлучила о канонизацији хрватског кардинала, папа Фрања је преломио да Степинац, доказани сарадник усташа, нипошто не може бити светац.

Хрвати пропали

Према речима дипломатских извора, папина одлука још има форму "незваничног става", а биће спроведена и званично објављена кроз одлуку мешовите комисије двеју Цркава.
- Папин став да Алојзије Степинац не може бити беатификован пренет је дипломатским путем врху СПЦ. То мишљење је, наравно, незванично јер мешовита комисија још није завршила са радом. Ипак, ово је више него сигуран знак да су се Хрвати узалуд трудили и да им ни силна пропаганда није помогла у прању Степинчевих крвавих трагова... - преноси извор.
Нико у СПЦ јуче није желео да коментарише ова сазнања, док се о овоме није оглашавао ни Ватикан, ни Хрватска.
Званично, само је саопштено да је у Загребу јуче почело дводневно заседање мешовите црквене комисије.
На другој страни, шеф Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцењује да је ово одлична вест.
- Папа Фрања очигледно показује да је спреман и вољан за бољу сарадњу са СПЦ. Свестан је да је препрека за то управо настојање Хрватске да се Степинац прогласи за свеца и упорно негирање геноцида у НДХ. Папин став је важан утолико што ће Хрвате притиснути да признају своју мрачну прошлост - наглашава Линта.
Верски аналитичар Драшко Ђеновић каже да није битно да ли ће Степинац бити проглашен за свеца сад или касније.
- Степинац у Католичкој цркви има статус великомученика. Верујем да папа оснивањем мешовите комисије није учинио уступак СПЦ, већ Московској патријаршији како би отоплио односе. Уколико Ватикан ипак одлучи да прогласи Степинца за свеца, то може учинити и за пет или за десет година... - наглашава Ђеновић.

Ништа није готово

Верски аналитичар Владимир Димитријевић, међутим, верује да је Стрепинчева канонизација готова ствар.
- Стратегија Ватикана је јасна, прво ће посетити СПЦ, а онда ће довршити канонизацију Степинца. Папа Јован Павле Други га је прогласио за блаженог 1998. године, а у Хрватској су му подигнуте силне цркве. Католичке школе широм света носе Степинчево име. Треба бити баш наиван, па све то превидети... - упозорава Димитријевић.

Комисија о Степинцу у Загребу

Мешовита комисија СПЦ и Католичке цркве започела је јуче дводневно заседање у Загребу. Католичку цркву представљају кардинал Јосип Бозанић, мостарски и пожешки бискупи Ратко Перић и Антун Шкворчевић и историчари Марио Јарек и Јуре Кришто.
Испред СПЦ присуствују митрополит загребачко-љубљански Порфирије, владике Јован и Иринеј, као и митрополит црногорско-приморски Амфилохије и професор Дарко Танасковић. Комисија је основана на иницијативу папе Фрање и њој је поверено да одлучи о Степинчевој канонизацији.

Чињенице

* Степинац је 1946. осуђен на 16 година затвора због сарадње са усташама
* Хрватски сабор 1992. донео Декларацију о осуди политичке пресуде Степинцу
* 1998. године папа Јован Павле ИИ прогласио је Алојзија Степинца блаженим
* Ватикан 2014. покренуо канонизацију, али се томе успротивила СПЦ
* Жупанијски суд је 22. јула 2016. поништио пресуду Степинцу Извор: Informer.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА