Најновије

ХРВАТИ ПРОГНОЗИРАЈУ: Путин ће намамити Трампа, то ће охрабрити Србију!

Сједињене Америчке Државе добиле су новог председника и улазе у нову непредвидиву и променљиву еру, пише загребачки "Јутарњи лист". Главна недоумица с којом се суочава изабрани председник Доналд Трамп јесте хоће ли деловати у складу с предизборним обећањима и изазвати озбиљне сукобе унутар и изван Америке или ће повући претње и наљутити половину електората који су га видели као популистичког спаситеља, наводи лист.

Путин и Трамп (Фото: kremlin.ru/ flickr.com)

На домаћем плану постоји хитна потреба за мирењем фрустриране јавности.
Велики део види федералну владу у Вашингтону као корумпирану елиту.

Најављене чистке

Трамп је обећао да ће исушити мочвару главнога града, али није јасно што ће то значити у пракси.
Било какав покушај чистки и истрага политичара попут Клинтонових могао би да угрози политичко двостраначје у Конгресу. 
Једнако велику опасност представља реакција јавности против Трампа ако он почне имплементирати обећања о депортацији милиона Мексиканаца и других хиспано имиграната или ако забрани улазак муслиманима у земљу, односно почне са екстремним проверама “потенцијалних” терориста.
- Не може се искључити могућност да ће Америка сведочити масовном насиљу размера невиђених од покрета за људска права и кампање против Вијетнамског рата 60-их година - анализира "Јутарњи".
Неуспех у остваривању најава из кампање довешће до већег противљења јавности Трампу, а он сам би се могао показати као вашингтонски инсајдер или чак као обичан варалица, додаје лист. 
Међутим, механизми који постоје у америчком систем неутрализоваће неке од Трампових ауторитарних нагона, попут ућуткивања медија или стављања у затвор политичких противника.
Ипак, с обзиром на то да су оба дома Конгреса у републиканским рукама, Трампу ће бити лакше да прогура политику која ће изазвати даљњу поделу нације, наводи се у тексту. 

Трампизам и економија

На међународној арени "трампизам" је део ширег десничарског покрета који јача у Европи и темељи се на ксенофобији, антиглобализму, политичком национализму и економском протекционизму. 
Трампови економски рецепти осигураће да дође до ревизије свих постојећих договора о слободној трговини те да се ниједан нови не потпише с Европом или Источном Азијом.
Парадоксално, то ће подривати стварање нових фабрика, повећати цене добара и на крају наштетити америчком раднику.
Такође ће створити проблеме с Кином и другим кључним силама и створити нове тензије у регијама које се споре, попут Источне Азије, додаје "Јутарњи". 

Исламска држава

Трампово обећање да ће уништити тзв. Исламску државу и отказати нуклеарни договор с Ираном могли би наговестити нову трку у наоружавању на Блиском истоку где би дошло до жеље Саудијске Арабије за нуклеарним оружјем.
Трамп је заправо подржао нуклеарну пролиферацију на Блиском и Далеком истоку током изборне кампање, наводи загребачки лист. 

Русија и НАТО

Држава која би највише могла профитирати од председника Трампа је Русија Владимира Путина. Трамп је похвалио Путина као великог вођу, назвао је НАТО застарелим, а неки од његових спољнополитичких савезника послују у Русији или су приватно повезани с Кремљем, истиче се у тексту.
Ниједан европски савезник не може бити сигуран да ће САД остати посвећен НАТО-у и бранити њихову националну сигурност.
Трампови коментари о НАТО-у као вишку имали су озбиљне реперкусије на источној фронти од Балтика до Црног мора.
Путин би могао да тестира Трампову реакцију кратким ратом са земљом попут Естоније и утврдити да је то локални проблем и нема везе са САД-ом, пише "Јутарњи" и додаје да је још вероватније да ће Кремљ покушати да намами Трампа на нову поделу Европе у замену за грандиозну антитерористичку коалицију која одговара Москви.
Такав приступ охрабриће руске савезнике и партнере попут Србије у преузимању веће улоге на Балкану, без страха од значајне америчке реакције у тренутку хаоса у Европи. 
Трамп би се могао показати као особа која снажније реагује на нешто што процењује као увреду Москве или друге стране која прекрши договор.
Таква непредвидљивост могла би резултирати наглом и много опаснијом међународном конфронтацијом, закључује се у тексту "Јутарњег листа".
Извор: Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА