Најновије

Зашто Срби у Вуковару не учествују у Дану сећања на жртве?

Срби не деле жртве на „наше” и „ваше”, Хрвати то, очито је, чине, каже заменик председника општине Вуковар из реда српског народа Срђан Милаковић, објашњавајући за Танјуг зашто Срби у Вуковару нису у петак учествовали у обележавању Дана сећања на вуковарске жртве.

Вуковар (Фото: ЈуТјуб)

„Ми смо јуче (дан раније) положили венце српским цивилима на једином обележју на којем је то могуће и које имамо пошто нам град није дозволио да поставимо спомен обележја на местима на којима су страдали припадници српске заједнице”, навео је Милаковић.
Он је рекао да српска заједница не може да учествује у обележавању Дана сећања, који организује вуковарска општина, све док та комеморација има овакав карактер - „карактер једностраности”.
„У хрватском приказивању догађаја из последњег рата нема простора за све жртве, па ни за српске, војне и цивилне”, каже Милаковић.
Он је уверен да обележавања какво је јуче било у Вуковару имају карактер подела, а не комеморације и изражавања саосећања према жртвама.
Срби, наиме, јуче ни на који начин нису учествовали у обележавању пада Вуковара или, како се то у Хрватској назива Дан сећања на вуковарске жртве, када тим градом, већ 21 годину од рата, креће колона предвођена хрватским државним врхом и бранитељима, а у њој су грађани који тада дођу из целе земље.
Према проценама, та колона је у петак била дужа него било када у последње две деценије, али Срба, нити њихових политичких представника, у њој није било ни међу грађанима, а ни међу представницима власти, иако они подржавју владу новог премијера Андреја Пленковића.
Милаковић указује да Срби у Хрватској чак теже остварују своја права након што је та држава постала чланица ЕУ у односу на период њеног прикључења.
„Док је Хрватска била у процесу приступања и док је био процес реинтеграције овог простора, постојао је и одређени интерес и притисак међународне заједнице. Данас ничега од тога нема, то не постоји”, каже Милаковић, преноси Танјуг.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА