Најновије

Вучић одлучује председничке изборе

До председничких избора остало је нешто више од пет месеци, али за сада ни власт ни опозиција не желе да се изјасне ко ће бити њихови кандидати у изборној трци.

Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Стручњаци кажу да ће одлука о уласку у изборну трку зависити од одлуке премијера Александра Вучића да ли ће се кандидовати.
Квалификације почињу а победник ће се знати на пролеће. Као и у фудбалу, где се месецима иде кроз групну фазу, па након тога кроз нокаут систем и политичари у Србији опрезно, али у све већем броју, наговештавају улазак у изборну трку. Опозиција у више колона, што радује сваку власт, али и владајуће странке још увек без коначног имена. Сви вагају и гледају потез друге стране. 
- Први круг ће, по мом мишљењу, доста личити на те парламентарне изборе, и мислим да ће кандидат владајуће коалиције отприлике освојити гласова, макар приближно, као што је имала СНС и странке које су окупљене око СНС. Док је други круг, да кажем, право оно финале - навео је Владимир Пејић из Фактора плус. 
Док се у истраживањима, поред кандидата напредњака, Томислава Николића или Александра Вучића, као могући кандидат из опозиционог блока помиње Вук Јеремић, и садашњи председник и некадашњи министар спољних послова не откривају све карте. 
- Премијер Вучић ми је дао подршку на ономе како обављам функцију председника Републике. А кад дође време да се расписују председницки избори, и кад дође време за кандидатуре, онда ћемо видети ко ће имати чију подршку и ко ће бити кандидат - навео је председник Томислав Николић. 
- Морам да вас разочарам, ја сам дао обећање декану да нећу говорити о унутрашњим политичким питањима - рекао је Вук Јеремић, председник ЦИРСД-а. 
Да ли ће се кандидовати не открива и даље актуелни омбудсман Саша Јанковић. Више од сто јавних личности подржава његову кандидатуру, док власт каже да он злоупотребљава своју актуелну функцију. Колико је данас значајна подршка либерално оријентисане јавности. 
- Грађани пре свега очекују озбиљног човека који може стварно да представља нешто што су базичне вредности, пре свега дакле заштита државе, заштита владавине права, заштита људских права - навео је Драган Поповић један од потписника за кандидатуру Јанковића. 
- Нема неког већег значаја осим можда неке инцијалне каписле која би утицала на то да се Јанковић и званично профилише као кандидат - додао је Пејић. 
Лидер напредњака и премијер Александар Вучић рекао је недавно да, ако кандидат његове СНС изгуби, не би остао на месту председника Владе. Кохабитација је у Србији постојала током власти Војислава Коштунице и Бориса Тадића. 
- Ако победи опозициони кандидат, ако се то догоди, а не видим неку велику вероватноћу за тако нешто, онда се доводи у питање читава политичка концепција која је у овом тренутку на власти - навео је политички аналитичар Дејан Вук Станковић. 
Последњи рок за одржавање првог круга председнићких избора је 30. април следеће године, док би се евентуални други круг одржао две недеље касније.
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА