Најновије

Скот: Србија није обавезна да буде чланица НАТО, нема притисака!

Амбасадор САД у Београду Кајл Скот изјавио је данас да Србија није у обавези да буде чланица НАТО и поручио да та организација никада није вршила притисак ни на једну земљу да постане члан.

Кајл Скот (Фото: Јутјуб)

- Када се говори о односима Србије и НАТО-а треба прво да се разуме о чему се разговара и то тако што ће се раздвојити чињенице од измишљених ствари и полемика - рекао је Скот на Међународној конференцији о НАТО у Београду.
А прва чињеница је, наводи Скот, да је Србија прогласила војну неутралност и јасно ставила до знања да јој није циљ цланство у НАТО.
- НАТО поштује став Србије и то нико не доводи у питање, чињеница да је Србија партнер не значи да постоји обавеза Србије да учествује у операцијам - рекао је Скот и додао да Србија одлучује које активности жели да спроводи.
Подсетивши да се чланство у НАТО спроводи на захтев, Скот је истакао да никада није вршен притисак ни на једну дрзаву да уђе у ту алијансу.
Како је рекао, Србија је суверена земља и нема ничега у аранжманима Србије попут ИПАП-а или Партнерства за мир, на основу чега би се могло закључити да је дужна да се учлани.
Приметивши да партнерство Србије са НАТО-ом доноси корист Србији, Скот је оцениол да је захваљујући томе Србија безбеднија, има већу сигурност и бољу могућност сарадње са суседима.
Додајући да ове године десет година како Србија учествује у Партнерству за мир, Скот је поменуо да по том основу Србија данас има више од 100 ангажмана годишње.
- Важно је да постоји разговор о томе шта је НАТО и какви су односи алијансе и Србије. “Србија је већ изнела своју политику да ће остати неутрална земља. Важно је да у НАТО-у нема дебате о томе што Србија неће да буде члан НАТО. То се уважава и признаје - поновио је Скат.
Међутим, у Србији треба да се води разговор о чињеницама које карактеришу актуелне односе попут помоћи НАТО у различитим областима као што су уништавање заостале муниције, изазови са којима се суочава цивилни сектор, помоћ у поплавама или кад је реч о програму Науке за мир - напоменуо је амбасдор.
“Ако се усредсредимо на чињенице, видимо да су односи Србије и НАТО дубоки и позитивни за ову земљу”, нагласио је Скат.
На питање да ли НАТО може помоћи у обнови срушених објеката, РТС и зграде Министарства одбране, Скат је рекао “да му се чини да Србија неће да их руши”, те да питање финансија није највећа препрека за њихову обнову”. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА