Најновије

ЗДРАВО И УКУСНО! Проверен рецепт за кисели купус

Поред житарица и кромпира, купус је намирница која се највише користи у исхрани. Ово изузетно здраво поврће је најбоље киселити када је највећа понуда, а то је у новембру.

Кисели купус (Фото: Кулинарка)

За кисељење купса у већим количинама је најбоље набавити буре са славином при дну како би претакање било олакшано. Поред купуса, потребна је и со, као и камен или тежи предмет чиме би се главице држале под притиском.
Пожељно је да количина купуса буде једнака половини запремине бурета. Количина соли која се користи прилиоком кисељења је 3% у односу на запремину бурета.
За добар кисео купус је битно да су главице здраве, па тако пре него што купус ставите у буре, очистите оштећене листове. Главице засеците на корену са доње стране у облику крста, а затим их слажите што дубље и што ближе једну другој. Важно је да купус буде сложен што гушће. Све време водите рачуна да улаз у славину буде између купуса због каснијег претакања.
У топлој води размутите со и прелијте купус. Количина воде би требало да буде једнака купусу, тако ако стављате 15 килограма купуса, потребно је између 15 и 16 литара воде и 450-500 грама соли.
Купус затим притисните каменом и потопите, како би стално био у води.
Неопходно је купус претакати на сваких седам дана, односно мењати бар половину воде у бурету. Зато је најпрактичнија бурад са славином. По потреби можете додавати и со, а да ли је потребно оцените тако што ћете пробати расол.
Такође, скидајте пену са врха  у току кисељења да расол буде бистар. Извор: Ствар укуса

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА