Најновије

Парламент одобрио експорпријацију Хитлерове куће

Одбор за унутрашња питања аустријског парламента дао је данас зелено светло за експропријацију родне куће Адолфа Хитлера.

Адолф Хитлер (Фото: Википедија)

Осим владајућих партија - Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) и Народне странке (ОВП), за предлог закона који је предао министар унутрашњих послова Волфганг Соботка, гласали су још Зелени и НЕОС. Миинистар Соботка намерава да распише конкурс за архитекте који ће урадити пројекат преуређења зграде у којој је рођен нацистички вођа.
- Једноставно, не сме се више дозволити позитивно сећање и због тога треба архитектонски изменити изглед здања - објаснио је Соботка свој циљ.
Одузимањем куће држава жели да спречи да здање постане место ходочашха за неонацисте и десничарске екстремисте. Кућа треба да се преуреди како више не би могла бити коришћена као место за сећање на Хитлера. Према замисли Соботке кућу би могле да користие педагодшке установе или администрација.
Против закона о експропријацији гласали су Слободарска партија Аустрије (ФПО) и Тим Штронах. Те две странке сматрају да је експропријација претерана мера и за наставак су разговора са власницима, а посланици партије Тима Штронах желе и да се са сигурношћу разјасни да ли је Хитлер уопште рођен у тој кући. У објашњењу предлога закона Министарство наводи с власницом куће није пронађено да споразумно решење упркос вишегодишњим напорима, а министар Соботка подсетио је да је његова установа покушавала пет година да се договори о откупу куће.
Иначе, екпропријацијом која је предвиђена почетком 2017, отвориће се могућност "позитивног коришћења" некретнине. Према закону, некретнина на адреси Салцбугерфорштат број 15 (Салзбургер Ворстадт) након исплате обештећења треба да пређеу власништво Републике Аустрије, при чему се држава обавезује да ће спречити да се користи у циљу величања нацизма, као и да је неће даље продавати. Конкретна висина обештећења у закону се не наводи, већ само чињеница да ће она бити одређена на основу закона о железничком обештећењу.
Теоријски, у обзир би дошло и рушење, које је у једној изјави поменуо Соботка, због чега је наишао на жестоке критике. Аустријска влада се, у одлуци о експропријацији, позива на Државни уговор из 1955, којим се званични Беч обавезао да ће уклонити све нацистичке трагове из политичког, економског и културног живота, те да ће се борити против оживљавања нацизма.
Тренутно кућу у Браунау изнајмљује држава, од 2011. године она је празна, а на основу одлуке о експропријацији држава виће неће имати трошак од 56.000 евра годошње за изнамљивање ове куће. Ивор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА