Најновије

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ РАТ ИЗМЕЂУ АМЕРИКЕ И КИНЕ: Постоји та једна ствар коју ће сви покушати да сакрију!

У друштвеним наукама постоји нешто што се зове “Тукидидова замка“, а што је име добило по славном старогрчком историчару Тукидиду чије се животно дело “Историја пелопонеског рата” и дан-данас изучава. У том делу, Тукидид је написао следећу реченицу: “Оно што је рат учинило неизбежним јесте био раст атинске моћи, и страх који је то изазвало у Спарти“.

Кинеска авијација (Фото: Јутјуб)

На бази овога, савремени амерички политички научник и професор на Харварду, Грејем Т. Алисон, сковао је поменуту фразу како би објаснио ситуацију у којој постоји једна сила у успону и друга сила, већ установљена, која жели да одржи статус кво и своју позицију на врху.
Не само што се “Тукидидовом замком” може објаснити огроман број локалних, регионалних и глобалних ратова, њиме се може објаснити и потенцијални сукоб између Америке и Кине.
Са овим се донекле слаже и чувени амерички државни секретар из времена Ричарда Никсона, Хенри Кисинџер, али сматра да постоје и другачија објашњења; поред тога, он мисли да је могуће избећи такав сукоб.
На питање Џефрија Голдберга из “Атлантика”, да ли постоји довољан ниво разумевања о томе како би рат између Кине и Сједињених Држава могао заправо да изгледа, Хенри Кисинџер је у интервјуу који ће изаћи у децембарском броју овог познатог америчког часописа, дао злослутан одговор:
“Војни конфликт између ове две државе, имајући у виду технологије које поседују, био би кобан. Такав сукоб би приморао свет да се подели. Завршио би се уништењем, али не нужно нечијом победом, коју би било тешко дефинисати. Али чак и ако би могао да дефинишеш победу, шта би усред тоталног уништења могао победник да тражи од пораженог?
Причам не само о сили наших оружја већ и о немогућности да знамо какве би биле последице неких од тих оружја, као што су рецимо сајбер-оружја. Традиционални су преговори о контроли наоружања изискивали да свака страна каже другој које су њене способности како би ти капацитети могли да се лимитирају. Али са сајбер-технологијом, свака ће земља бити врло невољна да другима обзнани своје способности. Према томе, не постоји очигледни начин да се преговори с овим у вези воде. Извор: The Atlantic

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА