Најновије

ПЕКАРИ ВАС ЛАЖУ: Ево како да препознате прави црни хлеб!

Просечн становник Србије годишње поједе 105 килограма хлеба што даје пекарима велику могућност за малверзације.
Овакав ћете тешко наћи за мање од 100 динара (Фото: sxc)

Овакав ћете тешко наћи за мање од 100 динара (Фото: sxc)

Тамна боја није показатељ квалитета хлеба, јер је често то само карамела или вештачка боја. Истина, многе пекаре почеле су у последње време да производе прави, здрав, тежак црни хлеб са 95 одсто ражаног или јечменог брашна, али на рафовима и даље могу да се нађу векне које су црне искључиво због додавања вештачких боја. Недовољно обавештен купац лако може да буде обманут, јер између правог и лажног црног хлеба често нема велике разлике ни у цени. "Пекар има право да направи хлеб какав год жели, али мора да га назове адекватно његовом саставу. Око 95 одсто специјалних врста хлебова је упаковано и требало би да имају јасну декларацију, али истина је да на многима не стоје проценти, а требало би. Ако већ пише да је хлеб ражани, дајте да видимо и колико процената ражаног брашна има у себи", каже Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије. У покушају да повећају профит, пекари обмањују грађане на више начина. "У досадашњим анализама хлеба установљено је да састав хлеба не одговара увек декларацији, да се продаје хлеб мање грамаже од оне која је прописана, са вишком воде и са знатно више адитива него што је потребно. Обмањивање купаца црним хлебом веома је опасно, посебно за дијабетичаре који са оваквим обојеним хлебом уносе много више шећера него што би смели", каже нутрициониста Јована Новаковић.

Најчешће преваре

  • Додавање адитива који производу дају ввећу запремину и издашнији изглед
  • Убацивање вештачких боја
  • Смањивање грамаже
  • Употреба лошијег брашна него што је прописано
  • Ненавођење свих састојака на декларацији

Особине правог црног хлеба:

  • Тврд, збијен, има врло благу влажност
  • Има благ мирис мекиња
  • Средина има грубље поре
  • Никако не може бити ваздушсаст, еластичан

Бели хлеб

Овај хлеб има најмању прехрамбену вредност и често садржи скривене количине шећера и соли и има висок глихемијски индекс. Након што поједемо једну кришку белог хлеба, сећер у крви нагло нарасте па опадне, и због тога осећај ситости кратко траје.

Хлеб од мекиња

Најмање 7% мекиња препоручује се особама које имају проблема са варењем, јер је пун влакана која подстичу рад црева. Добар је за труднице јер садржи трећину потреба за фолном киселином.

Интегрални хлеб

Интегрални хлеб је заправо бели хлеб помешан с брашном од других житарица, са мекињама или клицама. Има нешто више влакана, витамина и минерала од белог хлеба, али није здрав као црни.

Ражани хлеб

Ако има више од 20% пшеничног брашна, то мора да стоји на декларацији. Мешани ражани хлеб мора да има 30% ражаног брашна. Садржи мого витамина и минерала, богат је влакнима, лако се вари, а због нижег глихемијског индекса ствара дуготрајан осећај ситости, па је добар за све који држе дијете.

Хељдин хлеб

Најмање 50% хељдиног бражна. Мешани хељдин хлеб мора да има најманје 30% хељдиног брашна. Беланчевине хељде су квалитетније од беланчевина житарица, садржи витамине Б1 и Б2. Не садржи глутен, па је добар за све који имају проблем са целијакијом.

Хлеб са овсеним пахуљицама

Најмање 15% овсених пахуљица

Млечни хлеб

Најмање 50 % воде замењено млеком

Хлеб са сувим грожђем

Најмање 10% сувог грожђа

Хлеб продужене свежине

Мора да траје најманје пет дана.

Хлеб са пшеничним клицама

Најмање 10 % пшеничних клица
Прочитајте још:
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА