Најновије

Цела Грчка против Сиризе и Ципраса

АТИНА – Догађај  који до сада није забележен у  грчкој историји: трактори на тргу Синтагма и  око 20 хиљада пољопривредника из целе Грчке већ други дан са пастирским штаповима у рукама у протестној поворци у центру  Атине, у Солуну и другим већим градовима... Непрекидно пристижу нове групе сељака из удаљенијих делова земље, са севера, са острва, из Тесалије, са Пелопонеза, са Крита... Како кажу: "дигла се кука и мотика!"

Туча сељака са полицијом (Фото: РТ принтскрин)

Туча сељака са полицијом (Фото: РТ принтскрин)

Придружују се све више и грађани, синдикати, пензионери, адвокати који штрајкуј већ трећу недељу, инжењери, лекари…Стиче се утисак да је цела Грчка у Атини, на протестима против предлога закона о пензијама и новим порезима које кредитори постављају као услов за даље финансирање из трећег пакета помоћи Грчкој.

Током дана и вечери организовано је неколико митинга, симболично је под бурним аплаузом колона од 20  трактора који су стигли чак са севера Грчке прошла  испред парламента. Одлука полиције да пропусти  мали број трактора којима је, иначе, забрањен улазак у центар, смирила је незадовољне сељаке који се не растају са пастирским штаповима. Они су су током нереда  у протекла два дана били њихово главно оружје против полиције која је  употребила сузавац али и „извукла дебљи крај” јер је десетак њених припадника повређено.

Има индиција да су у моменту сукоба  међу сељацима били  и провокатори. У парламенту је , чак, Златна зора директно оптужена као иницијатори нереда после чега је уследила бурна дискусија и узајамне оптужбе. Посланици ултра-десничарске партије енергично су негирали било какву повезаност  са нередима и демолирањем зграде министарства пољопривреде у центу Атине.

Грчки пољопривредници кажу да не желе нове сукобе са полицијом али да неће отићи из Атине празних руку јер, како кажу, немају шта да изгубе. Тако, неколико десетина хиљада пољопривредника остају у Атини  током викенда, улогорени испред парламента. Углавном је  мирно, певају, играју, пале логорске ватре од маслинових грана. Упозоравају да ће наставити протесте до понедељка али да ће, уколико не буде постигнут  договор са владом  да повуче спорни предлог закона о смањењу пензија и повећању пореза, продужити са блокадом путева.

Преко педесет трактора блокира сваки приступ аеродрому у Алекандруполису на коме  је задржано и  троје посланика Сиризе којима фармер не дозвољавају повратак у Атину и од њих траже да гласају против предлога спорног закона.

И даље остају блокирани  путеви широм Грчке, на граничним прелазима има проблема.

У интервјуу објављеном на сајту "Авги.гр" премијер Алексис Ципрас признаје да се пољопривредници суочавају са проблемима и позива их на дијалог како би се нашло прихватљиво решење. Такође, Ципрас подвлачи да не одустаје од тзв. паралелног програма кроз који би се алтернативним начином решавали горући проблем. Премијер тврди да ће "врло брзо бити решено и затворено питање оцене прве фазе реформи, дуга и проблема миграната" и да ће тада, као је рекао, "Грчка окренути нову страницу".

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА