Најновије

ПРЕД НАМА СУ ТЕШКИ ДАНИ: Србији се спрема пакао!

БЕОГРАД - Пред Србијом су паклени дани! Обележавањем годишњице НАТО агресије на Србију, изрицањем казне пред Хашким трибуналом првом председнику РС Радовану Караџићу истог дана, 24. марта, започета је својеврсна серија тешких датума за Србију, која ће се окончати тек крајем априла!

Пред Србијом су тешки дани (Фото: Јутјуб)

У четвртак, 31. марта, очекује нас изрицање пресуде лидеру радикала Војиславу Шешељу, већ 10. априла ће у Хрватској на бројним скуповима бити прослављено оснивање НДХ, а крајем априла ће тамо бити обележена годишњица пробоја из логора у Јасеновцу.

Сви овим датуми, према речима наших саговорника, у великој мери појачаће притиске на нашу земљу, отворити неке старе ране, довести до незадовољства и произвести јачање деснице и неких екстремистичких група!

Према мишљењу политичког аналитичара Драгомира Анђелковића, ствари ће посебно закомпликовати Хашки трибунал, који се, како каже, труди и трудиће се да нам прекроји историју и прогласи нас за злочиначки народ.

- Пред нама је заиста серија тешких датума, што ће умногоме повећати притиске на Србију са свих страна. Хаг ће користити пресуде појединцима да прекроје нашу историју, а жмуриће на то што они који су чинили много веће злочине, попут Хрвата, Босанаца и Албанаца, прослављају своје злочиначке активности. Тако Хрвати који су спровели два геноцида над Србима прослављају НДХ и „Олују“. Све то створиће низ проблема премијеру Вучићу, који ће морати да се суочи и са јачањем деснице и екстремизма, чији представници неће давати рационалне изјаве нити имати неку аргументацију, него ће просто позивати на хаос - објашњава Анђелковић.

Његово мишљење дели и Миодраг Линта, председник савеза Срба из региона, који је уверен да ће Срби наредних дана имати дубок осећај неправде.

- Јасно је као дан да је Хаг политички суд, и то политички суд који осуђује само Србе, јер до сада нисмо имали прилику да видимо да је иједан политички или војни лидер ни из Хрватске ни из Босне осуђен. То у Србији ствара осећај да нам се чини неправда јер се тиме показује да нису важне српске жртве, да се Срби сатанизују, а да се остали претварају у жртве, иако су далеко од тога. Код народа се развија осећај понижења, а радикална десница ће то користи да ојача - каже Линта.

Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра „Веритас“, каже да морамо очекивати да ће све прославе које ће бити уприличене ове године у Хрватској, а којима се традиционално отварају наше старе ране, ове године бити жешће.

- У Хрватској је на сцени рехабилитација усташтва, усташтво постаје све нормалнија појава, а ЕУ на то ћути и тиме им даје ветар у леђа. Навикли смо да Хрвати славе оснивање НДХ, али овог 10. априла славиће жешће неко икада и у прославу ће се укључити и сама држава, можда не баш званично, али засигурно хоће, будући да је ова влада проусташка, нарочито неки њени поједни министри. Тако ће обележити и Јасеновац, оживеће старе ране, држаће се говори, поготово ако проговори хрватски министар културе, дефинитивно ће се ругати жртвама, које ће се превртати у гробу. Опет ће се појавити страх код Срба, сасвим прородан, а томе у прилог говори и то што је етнички мотивисаних напада на Србе за четири месеца ове године било више него целе прошле - каже он.

О тешким данима који су пред Србијом недавно је у једној емисији говорио и премијер Александар Вучић.

- Апсолутно је тачно да екстремизам јача. То сам видео и пре него што су истраживања показала, осећао сам на сваком кораку - подвукао је Вучић и истакао да страхује због наредног периода - датума, нових пресуда, годишњице фашистичке НДХ, логора Јасеновац...

- Тешко је да се објасни људима што се Србија борила против тога да буде у УН означена као геноцидни народ, а не може да се бори да се говори о геноциду над Србима, јер је Јасеновац, како је Шимон Перес рекао, био најгори логор. Коме да објасните у Србији да је то немогуће и да нам не треба сукоб са светским силама. Ми не можемо без страних инвестиција - поручио је он.

Да Хрватска нема намеру да са Србијом гаји добросуседске односе, бројни су докази. Последње у низу су претње да ће због случаја „Шешељ“ блокирати евроинтеграције Србије. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА