Најновије

АНТРОПОЛОГ ИЗ БАЊАЛУКЕ ОТКРИВА: Руси праве оружје на основу икона! Ево и доказа... (ВИДЕО)

Магистар Олег Солдат, асистент на Филозофском факултету у Бањалуци, недавно је одржао занимљиво предавање о "Иконама у руској култури", где је ове верске реликвије повезао са прављењем одређених врста оружја из моћног руског арсенала.

(Фото: РИА Новости)

Наиме, Солдат је на скупу у Руском културном центру "Руски мир", који се налази у Народној и универзитетској библиотеци РС, бранио тезу да је специфичан начин сликања руских икона допринио да буде направљен и познати бомбардер "тупољев 160", који подсећа на птицу или белог лабуда.
"Тај приступ дизајну у руској оружаној традицији јесте специфично иконичан и уметнички. Заправо, руски авиони, а понекад и пушке и самоходне артиљеријске справе, имају дизајн који поштује оштрину линије. Као да је све насликао Рубљов у 15. веку, а да се не спомиње чувени руски тенк Т-34, који је добио Други светски рат првенствено због свог дизајна и профила са закошеним линијама. Због мање рањивости на фронту, то је постао општи стандард најбољих данашњих тенкова", рекао је Солдат.

Здрава енергија

Он је навео да се Русима, који су се у једном периоду одрекли иконе, десило просветљење у којем је верска енергија као централна национална идеја прескочила историју и попунила празнину коју су направили комунисти.
"Облик и филозофија иконе су се, поред оружја, оваплотили у руским цртаним и играним филмовима, плесу, балету и архитектури. Рецимо, цртани филм "Маша и Медвед" је чисти пример персоналистичког цртаћа у којем не постоји готово ниједан кадар где сва бића нису у комуникацији, свесни једни других и свих осталих дешавања. То је изузетно здрав цртаћ јер је засићен иконичним енергијама и који ће, по мом мишљењу, учинити да Русија поново постане велесила. Наиме, чак и мала отуђена Белгија и тамошња деца која комуницирају једино са својим сладоледом откупили су франшизу "Маше и Медведа", која има милијарду гледања на Јутјубу. Дакле, "Том и Џери" су прешишани и они не знају шта су узели јер ће овај цртаћ да отопи њихове агресивне натоистичке енергије. "Маша и Медвед" су чиста проповед и мисија цртаћа с онтологијом иконе", истакао је Солдат.
У том смислу, он је напоменуо да руске иконе нису само верски религиозни предмети.
"Суштински немају везе с тим и ту долазимо до најкрупнијег проблема који мучи човечанство од Адама до данас, а то је проблем комуникације. По мени, он је важнији од питања сваке идеологије, државе, рата, љубави, мира и мржње. Дакле, како се достиже савршена комуникација као механизам којим људи између себе остварују савршенство преношења информације? Ако признамо да је то ултимативна тешкоћа свих цркава, држава, ратова, обавештајних служби, чак и бракова, треба, на пример, рећи да је хришћанска црква феноменалан генератор комуникације јер 2.000 година истрајава у различитим околностима. Иначе, комуникација је посвећеност свих појединаца и актера једном циљу, али на начин да су сви свугде свесни свих. У супротном, постоји тиранија или хипноза као једносмеран ток информација", објаснио је Солдат.

Светлост, а не мрак

Солдат наглашава да комуникацију симболише управо икона, као реликвија супротна мраку, на којој мрак не постоји.
"Икона то ради тако што догађај који се слика ставља специјално светло, перспективу и ситуацију. Дакле, било каквог човека да ставите у тај иконички 3Д ефекат, он се посвећује", рекао је он.
Он је на изузетно посећеном предавању показивао фреску Васкрсења Христовог да објасни да на њој смрт не постоји након што је Исус сишао у ад или пакао и преварио ђавола.
"Ђаво је мислио да је овај смртник и тек када га је пустио видео је да је Христ сишао и из ада извукао све људе. Дакле, ад више не постоји као симбол и способност некомуникације јер на грчком језику означава и непрозирност и таму", оценио је Солдат.
Он је, с друге стране, приказао икону Благовести из охридске македонске школе која показује савршенство комуникације. Затим је виђена и икона руског калуђера Григорија Круга, који је сматран за највећег иконописца 20. века иако је био психички болесник.
"Реч је о икони Светог Преподобног Серафима Саровског, а виђене су и друге иконе које гледаоца посматрају без обзира на угао из којег их гледа, односно постоји комуникативност икона, чега нема на западним сликама. Ето, Рубљовљева икона Свете Тројице јесте пар екселанс комуникације, затим икона Светих нових руских новомученика, где је хиљаду људи на икони, али нема једноумља. Свако задржава своју специфичност, како вербалну и телесну, тако и експресивну и оригиналну животну позицију. То је веома занимљиво иако их "купа" једно светло и у погледу комунизма. Тотално је супротна Рафаелова слика филозофа старе Атине, која је пример антииконе и Запада, где је свако о свом јаду забављен и где између Платона и Аристотела, који су у центру, не постоји никаква комуникација", закључио је Солдат. Извор: Pressrs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА