Најновије

ОСТАЈЕ БЕЗ ПРИВИЛЕГИЈА: Месићу укидају канцеларију, личног возача и аутомобил?

Хрватска влада предложила је данас да се бившем председнику Стјепану Месићу због "тренутних економских услова" укине трајно право на канцеларију, личног возача и службено лично возило, док би му на терет државног буџета и даље остало право на физичку заштиту.

Стипе Месић

Влада у Загребу те измене Закона о посебним правима председника Републике Хрватске по престанку вршења дужности, предлаже у хитном поступку, а оне би ступиле на снагу 1. маја, како би се бившем председнику, како стоји у образложењу, омогућио одговарајући рок за довршетак започетих активности, као и решавање радноправног статуса државних службеника запослених у канцеларији, пренела је агенција Хина.
Према садашњим одредбама закона, Месић може трајно да користи посебна права председника по престанку вршења дужности, док други "бивши“ председници та права могу да користе највише пет година.
Влада сада жели то да промени јер сматра да је "оправдано и разумно да се утврди престанак истог права за бившег председника Републике Хрватске који је наведено право до сада већ користио у раздобљу дужем од пет година“.
Хрватска Влада је у образложењу навела да су предложене измене примерене актуелним економским условима у Хрватској, "посебно узевши у обзир да наведена канцеларија нема јавно објављени учинак свог пословања који би оправдао његово финансирање“.
Очекује се да би се тим изменама у државном буџету Хрватске уштедело око 600.000 куна (80.000 евра) годишње.
Месић је био председник Хрватске у два мандата, од 2000. до 2010. године.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА