Најновије

АТЕИСТА ОВАКО ОПИСУЈЕ СМРТ: Умро, па се вратио у живот

Смрт је нешто свима заједничко - искуство које нас очекује, истовремено мистично и банално, али и оно што је људе одувек истовремено мотивисало, фасцинирало и плашило

Како изгледа смрт? (Фото: Pixabay)

Какав је осећај бити мртав је нешто што се тешко може знати. Док религиозни говоре о својој визији живота након смрти, скептични одмахују руком.

Шта год било у питању, конкретан и проверен одговор се тешко може наћи, али један мушкарац поделио је са корисницима Reddita своје искуство.

Он наводи да је два пута до сада био мртав и то по два минуте, први пут након несреће на мотоциклу, а други пут након предозирања аналгетицима након те несреће.

Корисник је такође приложио доказе о свом искуству, као и један од сачуваних лекарских извештаја. Наводно је у једном тренутку остао без пулса, свести и функције дисања, који су се повратили тек након оживљавања.

О осећају смрти


“"Нисам имао појма, то је била само мрачна празнина. Никаквих мисли, никакве свести, ничега.
Оба пута једноставно нисам био тамо. Све је било црно. Описао бих то као дремање. Кратко спавање без снова и потом буђење као да сам спавао дуго, а у стварности је то било тек 15-ак минута.

Једини разлог због којег то знам је тај што су ме лекари обавестили о томе. Да ми нису рекли, не бих ни знао да сам умро."

Црно ништавило или је његов мозак тако само попунио рупу у сећању?


"То дефинитивно није била рупа у сећању. Као кад спавате, а не сањате, не сећате се ничега. Па, да и не. Искусио сам нешто, а то нешто је било ништа."

О осећају умирања


"Први пут је било у секундама пре несреће. Искрено, само сам мислио 'О, ј... га'. Други пут нисам имао појма, био сам у страшним боловима и одједном више није било ничега, једноставно није било живота. Потом сам опет био будан и у боловима."

О томе да ли су другачији узроци смрти утицали на другачије искуство

"Оба су искуства заправо била идентична. Једина разлика је што се пре несреће сећам јасније неколико секунди пре смрти. Други пут сам био ошамућен од болова, па готово да нисам био свестан своје околине.”"

О визијама светлости и другим сведочењима људи који су били "близу смрти"

"Мислим да су, у њиховим случајевима, њихови мозгови још увек били активни. Мислим да је оно што су искусили било нешто попут сна."

Како се осећао након што су му рекли да је умро

"Прва реакција је била 'како је то кул!'. Сада ћу моћи да кажем пријатељима и познаницима да сам умро и вратио се. Након што ме је стварност 'ударила', почео сам схватам колико је моја ситуација била тешка.

Дефинитивно се мање бојим смрти, знам да није ништа гора од спавања. Кад умреш, само престанеш да постојиш, нема разлога за бригу..."

О религији и животу након смрти

"Увек сам био атеиста, али део мене се надао да постоје Бог и небо, нешто веће од нас. Мислим, ко не би желео да оде на небо. И даље сам атеиста и сада мислим да знам да не постоје Бог и небо. Барем не за мене. Атеиста сам, и увек ћу то бити. Али, верујем да су туђа веровања њихово право. Људи не би смели да наметају своја уверења другима."

О настављању живота након смрти

"Све што желим да постигнем у животу је да се добро забављам и учиним другима живот бољим највише што могу. Након смрти, једино што ће бити битно у вези са мном је утицај који сам имао на животе људи који су још живи. Надам се да ће мој утицај бити позитиван." Извор: express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА