Најновије

ВЕЋ УЧЕ СРПСКИ: Све обезбеђено за два припадника Ал Каиде који ће живети у Србији

Американци тврде да су Мухамед и Мансур прошли "програм" њихових обавештајних служби и да су сада "безбедни за околину".

Мансур Ахмад Саад ал-Дафи и Мухамед Давлатов (Фото: Стејт департмент)

Часови српског језика и упознавање са домаћом културом обезбеђени су двојици притвореника из америчког затвора Гвантанамо на Куби, који су пребачени у Србију.
Новинар Њујорк тајмса Чарли Севиџ у разговору за Н1 рекао је да ће затвореници Мухамед Давлатов из Таџикистана и Мансур Ахмад Саад ал-Дафи из Јемена, после скоро 15 година проведених у Гвантанаму, живот наставити у Србији, као и да су према провери шест агенција и након завршеног "програма" америчке владе, они сада безбедни за нову околину у којој ће живети. Он додаје и то да су обојица била повезана са Ал Каидом, те да су ухапшени у Авганистану 2001. године, али да никада нису оптужени, па самим тим ни осуђени. Према његовим речима, они су последњих година прошли кроз програм америчке владе, шест агенција, које тврде да су безбедни за околину у којој ће живети.
– У новим земљама у којима живе, углавном им је ограничено кретање. Најмање две године не могу да напусте земљу, али након тога им и то може бити дозвољено. Обезбеђени су им часови језика и упознавање са домаћом културом. Многе државе им после извесног времена дају и статус избеглице. Уколико је могуће, спајају их и са породицама – навео је Севиџ. Он је напоменуо да “америчка администрација углавном крије детаље ових трансфера”. Н1 подсећа да је затвор у Гвантанаму основан у јануару 2002. године, у јеку борбе против тероризма, започете после терористичког напада у Њујорку 11. септембра 2001. године. Иза његових решетака, према званичним подацима, до сада се нашло 779 особа. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА