Најновије

МЕГАЛОМАНИЈАК: Хитлер направио хотел од 10.000 соба, погледајте како је изгледао! (ВИДЕО)

РУЕГЕН- Протежући се на скоро пет километара пешчане плаже немачког дела Балтичког мора, на отстрву Руеген лежи највећи светски хотел са 10.000 соба, свих окренутих према мору. Али 70 година откад је саграђен ниједан посетилац није одсео у том хотелу.

Адолф Хитлер (фото: Јутјуб)

Реч је о хотелу „Прора“, огромном комплексу зграда, који су између 1936. и 1939. саградили нацисти, као дио њиховог програма „Снага кроз уживање“. Циљ је био да се обезбеди одмор за немачке раднике и да шири нацистичку пропаганду.
Комплекс се састоји од осам идентичних зграда, које се протежу на више од 4,5 километара, удаљених око 150 метара од плаже.
Три године је 9.000 људи радило на изградњи комплекса, а нацисти су планирали изградњу четири идентична одмаралишта са биоскопима, дворанама, базенима и пристаништима. Хитлерови планови за „Прору“ су били врло амбициозни, он је желио гигантско одмаралиште на мору са 20.000 кревета. У случају рата цео комплекс би могао да се претвори у војну болницу.
Рат се заиста догодио и пре него што је грађевина завршена а Хитлерови приоритети су се променили, па је раднике пребацио у село Пенемунде где се радило на застрашујућим В ракетама.
Током савезничког бомбардовања много људи из Хамбурга је нашло уточиште у овом комплексу, а након рата „Прора“ је коришћена као војна база за војску Источне Немачке.
Након уједињења Немачке 1990. део комплекса користила је Војна техничка школа, а током ратова на Балкану комплекс је служио као прихватилиште за избеглице.
Данас је место напуштено. 2011. један блок је претворен у хостел са 400 кревета за младе, а план је претварање „Проре“ у модерно одмаралиште са 300 кревета, које ће укључивати терене за тенис, базене и шопинг центре.
Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА