Најновије

ШИРЕЊЕ ВОЈНИХ САВЕЗА: Русија и Јерменија праве заједничку армију у Азербејџану! (МАПА)

Заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов објавио је да су Москва и Јереван близу потписивања споразума о формирању обједињене (заједничке) армијске групације на територији Јерменије.

Руси и Јермени (Фото: dosug.md)

У ту групацију би били укључени јерменски Четрти армијски корпус и руска 102. војна база која је у саставу руског Јужног војног округа, а сама база се налази на територији Јерменије.
Четврти армијски корпус Јерменије налази се у Нахичевнској Аутономној Републици, која је, у чудноватој територијалној расподели у региону, остала у саставу Азербејџана.
Појава јерменско-руске армије има шири, регионални значај. Јерменија је чланица ОДКБ-а, а Азербејџан, са којим она може сваког часа заратити око Нагорног Карабаха (јерменске територије у Азербејџану), није савезник Русије иако купује њено оружје. Азербејџан је стратешки савезник Турске, којој је на располагању један терминал бившег совјетског војног аеродрома код Бакуа. Русија има војне базе и у Јужној Осетији и у Абхазији, а и оне су, као и 102. у Јерменији, потчињене Јужном војном округу. Формирањем заједничке армије, партнерски и савезнички односи Русије и Јерменије дижу се на нови ниво. Јерменија, која се налази у непријатељском окружењу, између Турске и Азербејџана, који у Јерменији многи зову „другом Турском“, стратешки ослонац тражи у даљем приближавању Русији и Ирану.
Нахичеванская Автономная Республика, карте

Извор: fakti.org/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА