Најновије

ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА ПРЕДЛАЖЕ ОПОЗИЦИЈИ: Павићевић нестраначки кандидат за председника, један је услов

БЕОГРАД - Бивши посланик и професор на ФПН Владимир Павићевић могао би бити нестраначки кандидат Демократске странке на председничким изборима, сматрају извори у опозиционим круговима.

Владимир Павићевић (Фото: Јутјуб)

Павићевић, с обзиром на популарност коју је уживао као посланик у делу јавности, могао би да наступи у овој улози и ДС би предложила и другим опозиционим странкама да га подрже. Ова могућност, према изворима, искључиво се доводи у везу са променом на челу ДС - Павићевић би био евентуални кандидат само у случају да у унутарстраначким изборима у Демократској странци победи Драган Шутановац. Извори у опозицији сматрају да би Павићевић имао шансу као председнички кандидат дела опозиције ако остане формално изван ДС. Подсетимо, медији су летос спекулисали да ће Павићевић прећи у ДС уколико Шутановац преузме ову странку.

Извори из опозиције процењују да Шутановац има озбиљну шансу да преузме ДС, будући да води најинтензивнију теренску кампању. Он је једини и на време поднео потребних хиљаду потписа чланова за кандидатуру, док су остали предали најаву намере да се кандидују, па им је рок за потписе продужен.

Сам Павићевић је почетком године за РТВ изјавио да су председнички избори шанса за опозицију да се договори око имена једног човека који ће победити било ког кандидата Српске напредне странке, као и да би тај кандидат могао бити и заштитник грађана Саша Јанковић. После парламентарних избора међутим појавиле су се спекулације које су овог челника Нове странке "поставиле" у улогу кандидата, тврдећи да је његов политички профил баш оно што треба проевропској опозицији. Насупрот томе, постоји став и да је немогуће победити на председничким изборима у Србији без јаког кандидата који је склон десници због таквог опредељења бирачког тела.

- Павићевић је недавно иступио из Нове странке Зорана Живковића, а у петак је то потврђено и саопштењем општинског одбора Нове са Звездаре. Павићевић је из странке иступио својом вољом, образлажући овакву одлуку у мејлу председнику Општинском одбору Звездара личним разлозима, пише у саопштењу. НЈегово је право да изабере пут и начин кроз који жели да настави своје политичко делање, а ми то право уважавамо и поштујемо, наводи се у саопштењу. Изражавамо, ипак, жаљење због такве одлуке, јер напушта борбу коју Нова континуирано води против катастрофалног режима, а тиме и чланове странке са којима је у тој борби до сада учествовао, указао је општински одбор Нове странке Звездара. Владимиру Павићевићу желимо много успеха у даљем професионалном ангажовању и захваљујемо се на досадашњој сарадњи, уз жеље за добро здравље и личну срећу, саопштио је тај одбор.

Претходно, након парламентарних избора у априлу, Павићевић је поднео оставку на место потпредседника Нове странке, због, како је рекао, етике одговорности, пошто листа ДС на којој је био 35. кандидат, није освојила жељени број гласова. Приликом оставке на функцију није било тешких речи између њега и председника Нове странке Зорана Живковића.

Када је реч о томе кога ће Демократска странка подржати на изборима, фаворит и садашњи лидер ове странке Бојан Пајтић, се о томе не изјашњава директно, међутим и он сматра да је потребно да кандидат буде нестраначка личност.

- Да се разумемо, шанса целе опозиције јесу председнички избори и то са заједничким кандидатом. Ко то не разуме, тај не разуме политику и не разуме на који начин је технички могуће оборити овај режим са власти, рекао је Пајтић за недељник Нин.

Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић својевремено је изјавио да му је амбиција да буде премијер, а да кандидат за председника треба да буде нестраначка личност са великим интегритетом и ауторитетом. Досад су се у јавности најчешће помињали као могући нестраначки кандидати заштитник грађана Саша Јанковић, академик Душан Теодоровић... Међутим, део опозиције сматра да сем интегритета, кандидат мора да има јасне политичке ставове о важним питањима као што су однос према Косову, Русији, НАТО, те да неизјашњавање о тим темама неће донети потребне гласове. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА