Најновије

Додик: Може Изетбеговић да јаше на балонима!

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да постоји консензус у Републици Српској о референдуму заказаном за 25. септембар, а да ће 9. јануара 2017. великом прославом бити обележена 25-годишњица РС.

Милорад Додик (Фото: Синхуа)

Додик је на Радио-телевизији Србије истакао да су се све политичке снаге окупиле око референдума. „Често се дешава да три странца и два Бошњака донесу одлуке и то је превршило меру. Они гласају како кажу Британци, а Британци се петљају у све живо у БиХ, и српском народу је тога доста“, рекао је Додик. Он је одбацио могућност да високи представник за БиХ Валентин Инцко забрани референдум у РС. Упитан да ли има подршку Хрвата у БиХ, Додик је рекао да се може чути да они траже да се врати стање пре Вашингтонског споразума, јер је сада њихова позиција деградирана, наводећи да нема ништа против да Хрвати добију свој ентитет у БиХ. Коментаришући могућност да БиХ буде унија три државе, Додик каже да би то могло да буде и да је то једини излаз, „иначе ће се распасти“. „Смешно је када британски амбасадор дође и прави неку кохезију у БиХ, а његова земља излази из ЕУ. Кад му кажемо да и ми имамо право да одлучујемо, он каже да не пише у Уставу. А где пише да Британија има право да изађе из ЕУ“, упитао је Додик. Он се осврнуо и на изјаву британског амбасадора у Србији, који је рекао да РС нема право на референдум, јер је о томе већ одлучио Уставни суд. „Прво, уопште није коректно да се бави нашим питањима, а друго, манипулише, спекулише и покушава да одржи неки притисак на Србију“, сматра Додик.  Председник РС је истакао да о свим важним питањима разговара са руководством Србије. „Наравно да о свим важним питањима разговарамо са важним људима у Србији, премијером и председником, а позиција Србије која говори о томе да Србија подржава БиХ и Дејтонски споразум и да наравно води рачуна о РС сасвим је довољан оквир за нашу политичку борбу", рекао је Додик. Одговарајући на изјаву Бакира Изетбеговића да је референдум пробни балон за отцепљење РС, Додик каже да је ово суштински референдум, а да Изетбеговић „може да јаше на балонима“. „Уставни суд је формиран Дејтонски мировним споразумом, а РС свој дан формирања слави од 1992. године“, рекао је Додик.

Обустављање истраге показује да нема правде 

Додик је да није изненађен што је обустављена истрага против нападача на српског премијера Александра Вучића на комеморацији у Поточарима прошле године и да то указује да у БИХ нема правде. У Сарајеву, како је рекао, сматрају да је сасвим "прихватљиво и разумно да се нападне било који Србин, поготово у Сребреници". Поновио је да је Сребреница „подвала“, додајући да би се то и видели када би се отворили архиви УН. Додик је рекао да је истрагу о томе повео МУП РС и да је евидентирано неких 11 људи, међутим, како је навео, тужилаштво из Сарајева је одузело тај предмет. Додик сматра и да су поједини Срби дозволили да се у обавештајну службу врате "обавештајни кадрови Алије Изетбеговића". "Због лошег карактера наших људи који тамо седе, полтрона, издајника десило се то да та обавештајна служба служи искључиво за то да прати шта Срби раде, шта ради руководство РС, а по неким индицијама чак и шире", рекао је Додик.     
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА