Најновије

Зашто су војне вежбе Србије и Русије полигон за тајне агенте?!

Познаваоци прилика у обавештајном сектору кажу да ће најављене војне вежбе Србије и Русије бити права журка за шпијуне. И то нема никакве везе са недавним хапшењем хрватског тајног агента.

Зашто су војне вежбе Србије и Русије полигона за тајне агенте?! (Извор: vs.rs)

Али зашто су уопште војне вежбе тако занимљиве другим земљама и њиховим обавештајним службама. Ко се осећа угроженим и ко их доживљава као претњу?
Одговор није једноставан, али његово разумевање почиње од чињенице да се те војне вежбе одржавају у средишту Балкана, на само 30 километара од границе са једном чланицом НАТО - Хрватском. А све што ради Русија по правилу изазива опрез и аларм на западу. То је био случај и са претходним вежбама српских и руских војних снага, након којих је експресно стигла порука из Брисела. Тада је званични Београд упозорен да Србија треба да поступа "у складу са обавезама према ЕУ и са процесом приступања", као и да би нова вежба у 2016. години могла да пошаље "погрешан сигнал".

Руси у региону мамац за шпијуне

Обавештајце из западних земаља, а нарочито из чланица НАТО-а, занима сваки облик сарадње Србије са Русијом, а поготово војни. Они кажу да ће страни агенти наћи начин да и ове вежбе српских и руских војника испрате са лица места. Бојан Димитријевић, бивши помоћник министра одбране, каже да оне код чланица НАТО-а привлаче пажњу, јер се руске снаге појављују у региону. И то је довољно. - Све државе ће пропратити те вежбе. Њихови агенти ће то урадити физички, кроз средства информисања, путем радио или електронског прислушкивања - наводи Димитријевић. Он додаје да то ради и наша војска у односу на друге државе. - Колико војске из региона прате дешавања код нас, толико и ми пратимо код њих. Не ради се ту о трци у наоружању. Она постоји у медијима, али не и у реалности - сматра Димитријевић.

Хрвати посебно забринути

Овогодишњи "игроказ" руске и српске војске биће одржан на војном полигону Никинци, тик уз хрватску границу. И то, ако је судити по писању хрватских медија, изазива велику пажњу у Хрватској. О "Словенском братству 2016" председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић говорила је на самиту НАТО-а у Варшави, где је напоменула да српска и руска војска "вежбају" на само неколико десетина километара од Хрватске. Да ли вежбе Србије и Русије могу да угрозе земље у региону и шта ће све агенти тајних сужби видети? Министарство одбране наводи да је циљ заједничких вежби унапређење оперативних и функционалних способности Војске Србије. У кабинету кажу да је поред наведених вежби са Русима у плану реализација још 24 са осталим сталним партнерима.

Министарство: Сарађујемо са 60 држава

- Напомињемо да Војска Србије сарађује са више од 60 држава - кажу у Министарству одбране. До краја године српска војска планира извођење две вежбе са руским оружаним снагама. Вежба "Братства авијатичара Русије и Србије" (БАРС) биће изведена у октобру, на вазухопловима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, а пилоти оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије ће летети заједно у саставу мешовитих посада. Вежба „Словенско братство 2016“ биће изведена почетком новембра ове године. Реализоваће се уз учешће оружаних снага Руске Федерације, Републике Белорусије и Војске Србије и представља наставак сарадње између Ваздушно-десантних јединица тих земаља. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА