Најновије

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Стојим уз свој народ, тужићемо Србију!

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић сматра да се непотребно дижу тензије након најаве ревизије тужбе БиХ против Србије за геноцид.

Бакир Изетбеговић (Фото: Синхуа)

Он каже да Сарајево има право да тражи правду у односу на суседне земље.
- Битно је то да ли имамо човека с тзв. легитимацијом, који може предати захтев за ревизију и заступати БиХ. Мислим да га имамо, а то је Сакиб Софтић који је акредитован и који је водио и први процес. Неки се с тим не слажу, али о томе неће одлучивати власти БиХ, него се ради о процесу који треба бити завршен пред судом - навео је Изетбеговић на трибини у Травнику. 
Он каже да се непотребно дижу тензије због те најаве, те додаје да се не ради ни о каквој новој тужби, него о завршетку процеса и Софтић има право и обавезу да тај процес и заврши. 
Како је рекао, поставља се и питање има ли нових елемената битних за тај поступак. 
- Дужни смо у року од 10 година понудити нови аргумент који баца потпуно нову слику на сам случај. Мислим да Софтић има и ту решење, да у кумулацији нових елемената евентуално може ићи у сами меритум. Међутим, ту се опет ради о одлуци Суда, који ће то прихватити или не - рекао је Изетбеговић. 
Ту је, каже, реч о нечему што је урађено пре више од 20 година и за шта је крив "један режим који је осуђен и чији је председник био пред Хашким трибуналом, као и носиоци читавог тог злочиначког подухвата". 
Бошњачки члан Председништва БиХ сматра да се цела прича о ревизији поступка без потребе пребацује на политику те се ставља као терет на поједине бошњачке представнике. 
- Наравно, ја ћу до краја стајати уз свој народ, као и уз то да се не може трговати и правити компромисе на тако болним стварима као што су геноцид. Не можемо склонити кости под ћилим да бисмо направили привремене политичке уступке и компромисе - казао је Изетбеговић, пренели су медији у БиХ. 
Међународни суд правде је 2007. године пресудио да Србија није крива за учешће, саучесништво или помагање у геноциду у БиХ, а рок за евентуално покретање поступка ревизије истиче у фебруару ове године. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА