Најновије

Испливала тајна база Амера за удар на Русију

Америчка тајна нуклеарна база из које је Вашингтон планирао ракетирање Русије испливала је на површину услед последица глобалног загревања и отапања огромних ледника на Гренланду.

Camp Century (Фото: Јутјуб)

Camp Century сада напуштено постројење изграђено је 1959, током Хладног рата, као мрежа тунела и ходника у леду дебелом неколико десетина метара, а све под параваном научних истраживања. 
Деценијама је било скривено од очију јавности и тек сад угледало је светлост дана, а уколико се отапање леда настави досадашњом брзином, закопани токсични отпад из складишта могао би да заврши у води и потрује планету.
- Иако је давно затворена, у бази је остало 9.200 тона хемијског отпада који изазива рак код људи, а закопан је испод леденог зида од 35 метара. Постоји опасност да ће се зид отопити у наредних 75 година и да ће токсини завршити у води око базе, па се струјама раширити даље - упозорио је британски Индепендент, који је открио праву сврху постројења.
- Чак ни влада Данске, на чијој се територији налазило складиште, није знала шта се дешава на том подручју, а у кампу је развијан тајни пројекат "Ледени црв", у оквиру којег је Америка планирала да кроз ледене тунеле испали 600 нуклеарних ракета на Совјетски Савез - подсећа британски лист.
Camp Century је 1966. затворен, али се спекулише да је у наредним деценијама Вашингтон разматрао да поново отвори нуклеарно скровиште. Да Сједињене Државе нису одмакле од хладноратовског размишљања, јуче је потврдио и секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
- Постоје економски интереси и исте експанзионистичке тежње Вашингтона из Хладног рата, који се нису променили деценијама. САД настављају да крше споразуме. Данас америчка администрација изазива изненађења више него икад - закључио је Патрушев.

Америчке базе

-Ваздушна база САД Thule
-Camp Century
-Војни истраживачки камп Америке Fistclench
-21 ров је направљен за монтажне објекте
-3.000 метара је дужина тунела
-200 људи радило у постројењу.

Данце лагали да се баве научним радом

-амерички пројекат "Ледени црв" (енгл."Iceworm") било је кодно име за строго поверљиви програм војске САД током Хладног рата
-подразумевао је мрежу мобилних нуклеарних ракетних система испод леда на Гренланду
-званично су Американци тврдили Данцима да је реч о научном центру јер је план о нуклеарном складишту био тајна чак и за данску владу
-тек 1995. је дански институт за спољну политику открио то складиште за нуклеарно наоружање.
Сиријска војска блокирала америчку базу. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА