Најновије

ПРВА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ: На граници две Кореје једна елитна јединица свакога дана спрема контраудар на Пјонгјанг

Код утврђене границе између Јужне и Северне Кореје, студенти похађају курсеве хаковања, а њихово "оружје" окренуто је ка северном суседу.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

- Наша земља је подељена и налазимо се у рату, али нико не види нашу дивизију у сајбер простору - рекао је Ким Ђин-сеок.
Ким је руководилац пројекта под назив "Најбољи од најбољих", чији циљ је да обучи нову генерацију хакера, опремљених елитним сајбер вештинама, и који ће бранити Јужну Кореју од малициозних хакерских напада, за које се сматра да многи долазе из Северне Кореје.
Такве вештине су врло тражене у Јужној Кореји. Земља је званично у рату са северним суседом, а иако две стране не размењују често бомбе и рафале, у сајбер простору се води права битка, пише "Гардијан". Док Северна Кореја јача нуклеарну и ракетну технологију, такође развија и могућности хакерских напада.
Док је економија Пјонгјанга све више спутана међународним санкцијама, принуђена је да трага за алтернативним изворима прихода како би развијала нуклеарну технологију. Севернокорејски хакери доводе се у везу са крађом 81 милиона долара из Централне банке Бангладеша у марту 2016. године, док је администрација Доналда Трампа у децембру објавила да управо Пјонгјанг стоји иза серије напада интернет вирусом "Вона крај". Северна Кореја то ипак негира.
Хакери Северне Кореје повезују се и са цурењем информација са кредитних картица.
- Дешава се на хиљаде сајбер напада у Јужној Кореји сваког дана, а о већини се никада не говори на вестима. Сигурност информација је основа економског развоја - рекао је Ким.
Програм за обуку антихакера финансира влада у Сеулу од 2010. године, када су хакери суседне земље почели да нападају и приватан сектор. У последње време, истраживачи их доводе у везу и са нападима на размену криптовалута.
Јужна Кореја сваког дана живи под претњом изненадног напада са севера, због чега се одлучила да претњу хакера схвати озбиљно. Преломна тачка био је инцидент из 2013. године, када су три ТВ мреже и две банке престале да функционишу.
Дипломци пројекта "Најбољи од најбољих" такмиче се свакодневно са хакерима Северне Кореје, за које се говори да се обучавају једнако напорно као и олимпијски спортисти.
- Мањак компјутера у земљи значи да своје вештине не могу да уче код кућа, већ се обучавају кроз програме владе - објашњавају стручњаци.
"Најбољи од најбољих" је место где се тренинг, такмичарски дух и младалачка машта спајају. Велики простор изгледа као технолошка оаза са кожним намештајем и столовима за стони тенис. Ту се налази и соба за сајбер рат, у којој се прате све потенцијалне претње. Ученици су разног узраста, од полазника у средње школе до двадесетогодишњака, након чега се обично запошљавају а долазе нове генерације.
За славу земљу која се бори са јаком, сајбер нападу су ефикасна метода која носи мали ризик одмазде, због чега Пјонгјанг и инсистира на сајбер нападима.
Погледајте ОВДЕ како то раде Руси. Али другим оружјем.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хакерски напади све већи проблем у Србији.

Бонус видео

Како хакери хакују?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА