Најновије

ГОРИ НЕБО И ЗЕМЉА ОКО АЛ БАБА: Убијен градски "калиф", Тигрови напредују, Турци трпе тешке губитке! (ВИДЕО/МАПА)

Абу Халид ал Урдуни, кога је Исламска држава недавно поставила за "калифа" Ал Баба, убијен је у противтерористичким операцијама у северном сиријском граду.

Ал Баб (Илустрација: Правда)

Према саопштењу турског министарства одбране, ал Урдуни је убијен у ваздушним операцијама турске ратне авијације. Још 33 припадника ИД-а је убијено, а четворо рањено у последњим акцијама турског ваздухопловства и артиљерије, додаје се у саопштењу. Са друге стране, оно што није саопштено је да су турске снаге током данашњег дана биле приморане да се повуку из градића Бзаа, источно од Ал Баба, који су јуче освојили након тродневне битке. Турска војска и про-турски побуњеници из такозване "Слободне сиријске армије", претрпели су претходне ноћи и током дана тешке губитке на положајима у и око Бзаа. Напад ИД-а започет је успешном детонацијом два самоубилачка возила. Терористи су искористили пометњу и у снажном јуришу повратили контролу над местом.  Како наводе локални извори, Турци су убрзо покренули контранапад, али су доживели неочекиване губитке "пријатељском ватром", највероватније од сопствене авијације. Борбе за Бзаа и даље трају, а овако изгледа тренутна мапа контроле:


Црвено - САА; зелено - Турци; сиво  ИД; ружичасто САА, Курди 
У исто време, јединице Сиријске арапске армије, предвођене Тигровим снагама и уз подршку сиријске и руске авијације, наставиле су да се пробијају према Ал Бабу са јужне стране фронта. Погледајте како гори и небо и земља од удара сиријских хеликоптера и руских авиона на југу Ал Баба: Након ослобођења стратешки важног градића Аран, ослобођена су и села са његове источне стране. Овакав развој фронта у складу је са досадашњим успесима у овој области. Уместо "клин" пробоја према Ал Бабу, САА након ослобођења једне стратешке тачке, полако шири територију под својом контролом источно и западно ид ње, чиме се снаге ИД "растежу" на фронту широком више од 30 километара и не оставља им се простор за изненадне бочне ударе. 
Погледајте фотографије Тигрових снага које се боре у бици за Ал Баб:
1

2

3

4

5

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА