Најновије

Лавров: Обнова СССР је научна фантастика

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Русија нема империјалне амбиције и да не планира да обнови Совјетски Савез.

Сергеј Лавров (Фото: РИА Новости)

„Тврдње о неоимперијалним амбицијама, а посебно о плановима обнове Совјетског Савеза спадају у жанр фантастике и нису вредне озбиљне дискусије“, рекао је министар у интервјуу за часопис „Међународни живот“.
Министар је истакао да се Русија увек са поштовањем односила према избору бивших совјетских република у корист независности.
„Изграђујемо сарадњу са њима у различитим форматима искључиво на принципима равноправности и узимајући у обзир међусобне интересе“, рекао је он.
Лавров је подсетио да Русија пружа велику помоћ неким земљама на пост-совјетском простору, а посебно земљама Централне Азије.
„За скоро једну деценију, Русија је пружила помоћ централноазијским земљама у износу од 6,7 милијарди долара. Бесплатна финансијска помоћ на билатералној основи износи више од четири милијарде долара — преко Уједињених нација више од 570 милиона долара, преко Светске банке и других структура више од 1,3 милијарде долара, преко ЕЕУ (од учешћа Русије у Евроазијском фонду за стабилизацију и развој) више од 592,3 милиона долара“, рекао је Лавров. Поред тога, Русија остаје важан учесник међународних активности у испоруци хуманитарне помоћи оним државама Централне Азије којима је она потребна. „Обим финансирања који наша земља издваја у фонд Светског програма за храну УН за потребе Таџикистана и Киргизије у периоду од 2013. до 2016. године износио је 65 милиона долара“, додао је Лавров.

Кораци ЕУ на пост-совјетском простору често усмерени на кидање вековних веза

Програм Европске уније „Источно партнерство“ предвиђа значајно повећање нивоа политичког ангажмана, широку интеграцију бивших совјетских република у економију ЕУ, повећање обима финансијске помоћи за њих и повећање енергетске безбедности. „Постоји тужно искуство стварања такве европске иницијативе на пост-совјетском простору као што је ’Источно партнерство‘. Оно сведочи да се политика Брисела према бившим совјетским државама често гради у духу ’игре са збиром нула‘. Не само да не узима у обзир вишевековне свестране везе наших народа, већ често једноставно има за циљ да их уништи“, истакао је Лавров. Извор. rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА