Најновије

ТРАМП ЗАВРЋЕ СЛАВИНУ АЛБАНЦИМА СА КОСОВА: Ово је одлука која ће им највише штетити!

Председник САД Доналд Трамп најавио је повећање буџета за одбрану за више од 54 милијарде долара, а како би се разлика надокнадила, највише би могла да претрпи помоћ коју та државе шаље у иностранство.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Највећи и најескпанзивнији програм стране помоћи на свети имају Сједињене Америчке Државе и њихов годишњи буџет у ту сврху износи чак 50 милијарди долара.
Трампов тим је раније најавио како би "било јако добро када би САД престала да помаже страним државама, а поготово оним које је мрзе."
Иначе, највећи прималац америчке помоћи је Авганистан који годишње добија милијарду долара, потом следи Јордан са 632,4 милиона и Етиопија 512,6 милиона долара. Како је администрација укупно 45. председника САД најавила да ће доћи до кресања непотребних трошкова у регионима који немају нарочиту стратешку важност за ту земљу, а с обзиром да Трамп до сада није показао превелико интересовање за Балкан, вероватно ће и ово мало новца што регион добија престати да стиже из Вашингтона. Свакако, Косово би се као највећи прималац америчке помоћи на Балкану нашло у великом проблему пошто годишње од Американаца прима 30 милиона долара. Иако та помоћ делује смешна у односу на оне које добијају горе поменуте државе, свакако је највећа у нашем региону, а с обзиром да се у српској јужној покрајини углавном живи од стране помоћи, завртање славине ће изазвати огромне проблеме. Што се тиче остатка региона, Србија је у 2016. од САД добила 8,51 милион долара, што је смањење од чак 83% у односу на 2015. годину, када смо од САД добили 15,6 милиона долара помоћи. Сличну суму добија и Албанија, која је у 2016. од Вашингтона добила 8,16 милиона долара, 33% мање него у 2015. када је добила 10,8 милиона. БиХ је у 2016. добила 12,4 милиона долара, што је за чак 68% мање од 2015. када је из САД стигао скоро 21 милион долара. Хрватска је добила тек 137.514 долара, што је за 213% посто мање него 2015. када је Загреб од Вашингтона добио 432.156 долара, док Црна Гора није добила ни долар. Умањење трошкова за помоћ Балкану, настао за време Барака Обаме, јасно показује да САД у том смислу нису нарочито заинтересоване за овај регион. С Трамповим обећањем о додатном кресању буџета, та сума могла би се додатно смањити. Овакви поступци администрације новог председника САД доприносе тврдњи коју је недавно изнео немачки политиколог Зибо Јансен, а то је да Трамп полако препушта Балкан у руке Владимиру Путину и Русији. У интервјуу за Дојче веле Јансен је рекао да мисли да ће се Трамп потпуно повући и Балкан "прогласити европским питањем". "С обзиром на то да Европљани и сами у томе нису јединствени: рецимо, Косово нису признале све чланице ЕУ, а то ће, према мом мишљењу, врло јасно ићи у правцу да ће Русија фактички тамо играти убудуће врло јаку улогу или имати утицај", истакао је Јансен, који је предавач на Институту за Англо-америчку историју на Универзитету у Келну. Извор: Foreign Policy

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА