Најновије

КРАЈ ИГРЕ: Русија уједињује Асада и Курде да изгура Турску из Северне Сирије

Анкара покушава да подели сиријску територију у Идлибу – и изгледа да би могли да се извуку са тим. Међутим, Москва је угасила све снове које би Ердоган могао да има око узимања Манбија и околних села.

Асад (Фото: Syrianmilitary)

Русија је ујединила Курде и Асада, посредујући у договору између курдског Војног савета Манбиј (ММЦ) и Асада, у ком би сиријска влада преузела контролу над регионом, док су Вашингтон и Анкара били заузети преприком око тога ко треба да контролише Манбиј.
То је био сјајан потез, али се није догодио из ведра неба.
Русија је увек била заинтересована да уједини курдске YPG снаге и Асада, као би изгурала Турску и њене “умерене“ побуњенике из северне Сирије.
Ево шта је још у новембру 2015. године објавила Ал Џазира:
“Губитак контроле над северним делом Алепа би био корак уназад за опозицију. Турска би, такође, изгубила утицај.
Али руски председник Владимир Путин изгледа разматра још већу победу. Он јепозвао Асадову владу и политичко крило YPG да се уједине. То се још увек није догодило – барем не званично.
Али су сиријско-курдски званичници рекли да су спремни да раде са ким год у борби против ИД, а са сваким ко ради за уједињену, секуларну и демократску Сиријиу.
Такав савез би променио бојно боље и однос снага на терену.“
То је једноставан концепт, Русија разуме да ће се свако ко није терориста радо ујединити са својим политичким противницима да сачувају секуларну Сирију. А сада када се руска застава поносно вијори поред знака курдског ММЦ, чини се да Ердоганов сан о стварану исламског калифата у Сирији испарио.
Стигли смо до краја игре. Напад џихадиста угушен у крви. Жестоку контраофанзиву Сиријске армије у Дамаску можете погледати ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА