Најновије

Косовска скупштина одлаже седнице до рочишта Харадинају

Председништво косовске скупштине одлучио је да одложи све седнице до завршетка судског поступка команданту бивше ОВК Рамушу Харадинају, којег Србија терети за ратне злочине над цивилним становништвом на Косову, преносе приштински медији.

Скупштина Косова (фото: јутјуб)

Харадинај се од 4. јануара налази у кућном притвору у француском граду Колмару, а наредно рочиште, на којем би требало да буде одлучено да ли ће он бити изручен Србији, заказано је за 6. април. Како наводе листови Зери и Коха, одлука Председништва косовске скупштине донета је на захтев парламентарне групе Алијансе за будућност Косова, чији је Харадинај председник. Харадинај је почетком јануара ухапшен на француско-швајцарској граници по потерници Србије, која га терети да извршио ратне злочине над српским становништвом на КиМ 1998. и 1999. Апелациони суд је два пута до сада одлагао доношење одлуке, захтевајући од Србије додатну аргументацију, а јуче је из Суда у Колмару Тањугу речено да тај суд највероватније ни сутра неће донети коначну одлуку, већ да ће је одложити за неко наредно рочиште.

Харадинај одлуку о захтеву Србије за екстрадицију, иначе, чека у кућном притвору. Њему је одузет пасош и забрањено да пусти територију Француске. Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару. Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА