Најновије

ТУЖИБАБЕ: Ево за шта се све туже српски политичари

Подношење кривичних пријава за повреду части и корупцију, по свему судећи, ове године постало је апсолутни тренд међу српским политичарима.
Тужбе у моди (Илустрација: Правда)

Тужбе у моди (Илустрација: Правда)

Иако смо навикли да се највише тужакају фолк певачице, ове године су им примат увелико узели политичари који се утркују у стилу званом Бубамара-Карлеуша. Адут "видимо се на суду", по свему судећи, све ће се више извлачити из рукава у сусрет предстојећим локалним изборима. Једна у низу последњих је пријава коју је уочи викенда поднео покрет „Доста је било - Саша Радуловић“ Тужилаштву за организовани криминал против бившег председника Србије Бориса Тадића, садашњег лидера опозиционог СДС-а, као и бившег премијера Мирка Цветковића и министра Млађана Динкића због сумње да су злоупотребили службени положај и оштетили Србију за више милиона евра у афери „сателит“. Ипак, јавности су далеко интересантнија била прошлонедељна препуцавања актуелног градоначелника Крагујевца Радомира Никоића (СНС) и бившег Верољуба Стевановића, против којег је Николић поднео пријаву Тужилаштву због корупције, али и најава бившег министра одбране Драгана Шутановца (ДС) да ће направити журку за твитераше када ускоро "одере на суду" актуелног министра Братислава Гашића због повреде части. На питање да ли је заиста реч о увређености и доприносу борби против корупције или о простом привлачењу пажње и наклоности грађана у трци за гласовима у бирачком телу, аналитичари кажу да је тешко одговорити. "Вероватно је у питању мало једно, мало друго. У пракси од тих пријава најчешће не буде ништа. Тога је на нашој политичкој сцени и раније било, али је евидентно да га је у последње време све више. То говори да нам политички живот улази у једну малигну и деструктивну фазу. Наиме, ово нам говори да што је мање стварних политичких разлика и стварне политике, то је више личних анимозитета и нетрпељивости", објашњава политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић. Међутим, да је пре у питању изборна трка, донекле показује чињеница и да више од половине тужби које су и ранијих година најављиване није ни поднето, да се од поднетих већим делом одустало после слегања медијске прашине, те да се оне чији је исход познат у задњих 15 година могу избројати на прсте једне руке.

Неки од ранијих случајева

Саша радуловић против Александра Вучића: Радуловић је тужио Вучића због изјаве премијера Србије да је бивши министар дао медијима нацрте тајних уговора између ЈАТ-а и Етихада Милутин Мркоњић против Зоране Михајловић: Мркоњић је најављивао тужбу због инсинуација да је имао неки лични интерес приликом изградње деонице Уб-Лајковац. Није познато да ли је заиста и поднео тужбу. Расим Љајић против Сулејмана Угљанина: Љајић је најавио тужбу против Угљанина због тога што га је у својим изјавама повезивао са организованим криминалом и убиствимаа у Рашкој области. Чедомир Јовановић против Војислава Коштунице: Чеда је поднео Специјалном тужилаштву пријаву против "чланова злочиначког удружења" у ком се по њему налазе Војислав Коштуница. Божидар Ђелић, Драган Јочић, Млађан Динкић, Слободан Милосављевић и Предраг Бубало, малте не комплетна Влада бившег премијера. Немања Шаровић против Томислава Николића: У име СРС-а Немања Шаровић поднео је кривичну пријаву против председника Србије и више Н.Н. лица због сумње у Николићеву факултетску диплому
Прочитајте још:
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА