Najnovije

TUŽIBABE: Evo za šta se sve tuže srpski političari

Podnošenje krivičnih prijava za povredu časti i korupciju, po svemu sudeći, ove godine postalo je apsolutni trend među srpskim političarima.
Tužbe u modi (Ilustracija: Pravda)

Tužbe u modi (Ilustracija: Pravda)

Iako smo navikli da se najviše tužakaju folk pevačice, ove godine su im primat uveliko uzeli političari koji se utrkuju u stilu zvanom Bubamara-Karleuša. Adut "vidimo se na sudu", po svemu sudeći, sve će se više izvlačiti iz rukava u susret predstojećim lokalnim izborima. Jedna u nizu poslednjih je prijava koju je uoči vikenda podneo pokret „Dosta je bilo - Saša Radulović“ Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, sadašnjeg lidera opozicionog SDS-a, kao i bivšeg premijera Mirka Cvetkovića i ministra Mlađana Dinkića zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili Srbiju za više miliona evra u aferi „satelit“. Ipak, javnosti su daleko interesantnija bila prošlonedeljna prepucavanja aktuelnog gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikoića (SNS) i bivšeg Veroljuba Stevanovića, protiv kojeg je Nikolić podneo prijavu Tužilaštvu zbog korupcije, ali i najava bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca (DS) da će napraviti žurku za tviteraše kada uskoro "odere na sudu" aktuelnog ministra Bratislava Gašića zbog povrede časti. Na pitanje da li je zaista reč o uvređenosti i doprinosu borbi protiv korupcije ili o prostom privlačenju pažnje i naklonosti građana u trci za glasovima u biračkom telu, analitičari kažu da je teško odgovoriti. "Verovatno je u pitanju malo jedno, malo drugo. U praksi od tih prijava najčešće ne bude ništa. Toga je na našoj političkoj sceni i ranije bilo, ali je evidentno da ga je u poslednje vreme sve više. To govori da nam politički život ulazi u jednu malignu i destruktivnu fazu. Naime, ovo nam govori da što je manje stvarnih političkih razlika i stvarne politike, to je više ličnih animoziteta i netrpeljivosti", objašnjava politički analitičar Đorđe Vukadinović. Međutim, da je pre u pitanju izborna trka, donekle pokazuje činjenica i da više od polovine tužbi koje su i ranijih godina najavljivane nije ni podneto, da se od podnetih većim delom odustalo posle sleganja medijske prašine, te da se one čiji je ishod poznat u zadnjih 15 godina mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Neki od ranijih slučajeva

Saša radulović protiv Aleksandra Vučića: Radulović je tužio Vučića zbog izjave premijera Srbije da je bivši ministar dao medijima nacrte tajnih ugovora između JAT-a i Etihada Milutin Mrkonjić protiv Zorane Mihajlović: Mrkonjić je najavljivao tužbu zbog insinuacija da je imao neki lični interes prilikom izgradnje deonice Ub-Lajkovac. Nije poznato da li je zaista i podneo tužbu. Rasim LJajić protiv Sulejmana Ugljanina: LJajić je najavio tužbu protiv Ugljanina zbog toga što ga je u svojim izjavama povezivao sa organizovanim kriminalom i ubistvimaa u Raškoj oblasti. Čedomir Jovanović protiv Vojislava Koštunice: Čeda je podneo Specijalnom tužilaštvu prijavu protiv "članova zločinačkog udruženja" u kom se po njemu nalaze Vojislav Koštunica. Božidar Đelić, Dragan Jočić, Mlađan Dinkić, Slobodan Milosavljević i Predrag Bubalo, malte ne kompletna Vlada bivšeg premijera. Nemanja Šarović protiv Tomislava Nikolića: U ime SRS-a Nemanja Šarović podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije i više N.N. lica zbog sumnje u Nikolićevu fakultetsku diplomu
Pročitajte još:
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA