Најновије

ЏАФЕРИ ПИСАО ПРЕДСЕДНИКУ МАКЕДОНИЈЕ: "Иванове, предај мандат премијера Заеву!"

СKOПЉE - Kабинет новоизабраног председника Собрања Tалата Џафериjа, из албанске странке ДУИ, званично jе саопштио да jе председнику Ђорђу Иванову данас послато писмо у коjем га обавештаваjу о постоjању парламентарне већине и да се очекуjе да у складу са Уставом додели мандат за формирање владе.

Талат Џафери са албанском заставом у кабинету (фото: Слободна Европа видео принтскрин)

У саопштењу се наводи да Џафери очекуjе да ће Иванов деловати у складу са Уставом. Томе је претходило саопштење странке Зорана Заева СДСМ која је данас саопштила да ће председник Ђорђе Иванов добити писмо од, како наводе, легитимно изабраног председника Собрања Талата Џаферија, да поступи према уставним обавезама и да додели мандат за формирање владе.
Према СДСМ, Иванов не може да одуговлачи са неразумним оправдањима и мора да испуни уставне обавезе и да додели мандат за формирање владе.
"Собрање је комплетирано, има декларисану парламентарну већину, има новог легитимног председника Собрања који је послао писмо Иванову и информисаће га да су испуњени услови за доделу мандата претседнику СДСМ, Зорану Заеву", каже се у саопштењу.
"Заев ће", како наводи СДСМ, "реафирмисати програм нове владе који је јавно објављен, и пред Ивановим и пред домаћом и међународном јавности ће се", како се наглашава "доказати да је она снажан гарант унитарне и целовите Македоније и одстраниће све сумње око наводног редефинисања државе".
СДСМ истиче да демократски процеси морају да се наставе формирањем нове владе сагласно Уставу и законима Републике Македоније. "Формирање институција које предстоји новој влади и започињање неопходних реформи у свим сферама врховни су државни интерес Македоније која је дуго била блокирана због страха појединаца од суочавања са личном одговорношћу", саопштио је СДСМ. Како је Џафери успео да уђе у кабинет и ко му је дао кључеве, читајте ОВДЕ. Извор: Правда, Утрински весник, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џафери ставио заставу Албаније испред заставе ЕУ и Македоније
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА