Најновије

ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ АМЕРИЧКИХ ВОЈНИКА ВЕРУЈЕ ДА ЈЕ ВЕЛИКИ РАТ ПИТАЊЕ ВРЕМЕНА: Погледајте кога и чега се највише плаше! (ВИДЕО)

Скоро половина свих активних војних снага америчке војске верује да ће САД ускоро бити део великог рата, показују анкете војних истраживања. Према анкети, трупе су забринуте због глобалне нестабилности уопште и посебно због јачања Русије и Кине.

Америчка војска (Фото: US Military)

Близу 46 одсто испитаних активних војника верује да ће ускоро САД ући у рат великог обима. Овај број се повећао са 5 одсто у истраживању септембра 2017. године. Ипак, више од 50 одсто људи сматра да је мало вероватно да почне рат, али је 2017 тај број износио 67 одсто. Само 4 одсто људи је одговорило са "Не знам", у поређењу са тим уделом од 28 одсто у 2017. години.

Ови страхови углавном долазе због медијске хистерије, као и америчког председника Доналда Трампа и његове администрације који у више наврата истичу важност побољшања војне спремности против "растућих претњи страних противника, како терористичких група тако и традиционалних великих конкурентских снага".

Када су их питали о одређеним земљама, изненађујуће је да су најчешћи одговори Кина и Русија. Две земље су били и најчешћи одговори у 2017. години. Међутим, 71 одсто је изјавило да је Русија значајна претња, у поређењу са 53 одсто у 2017. години. За Кину је било слично, 69 одсто у 2018. и 45 одсто у 2017. години.

“Милитари Тајмс” је навео команданта Маринског корпуса генерала Роберта Нелера, који је 2017. рекао маринцима да сматра да се на видику назире "велики сукоб".

- Надам се да грешим, али долази до рата - рекао је Нелер маринцима у Норвешкој.



Изгледа да војници највише брину због сајбер тероризма. Скоро 89 одсто је одговорило да је то највећа претња са којом се тренутно суочавају САД. Била је рангирана као већа претња од Русије и Кине, као и домаћих и страних исламских терориста.

Изненађујуће је да је Иран пао на листи претњи, упркос тврдњама САД да је то “највећи извозник светског тероризма”. Северна Кореја је маргинално "страшнија" од Исламске Републике Иран. Врло је вероватно да је разлог због кога се на првом месту налази сајбер тероризам то што је у протеклих неколико седмица он главни наратив медија, као и стално спомињање истог од званичника из САД, Холандије и Велике Британије који су били фокусирани на претпоставку претњи сајбер нападима и шпијунажом из Русије и Кине.

Ирак и Авганистан сматрају се мањом претњом у 2018. години, у поређењу са 2017. године. Постоји сталан пад процене претње из ове две земље. Могло би бити због трупа које су и даље у овим државама. То би могло бити због тога што је Ирак најавио пораст напада ИД крајем 2017. године и претходни позиви Доналда Трампа да САД "остварују победу" против талибана.

“Милитари Тајмс” је навео једног од испитаника, регрута који тврди да је понашање Доналда Трампа по питању нуклеарног оружја у Северној Кореји било ризично.

- Било је мало страшно, али имао је храброст да оде тамо и устане за оно у шта многи Американци верују – рекао је неименовани војник.

Још један испитаник, женски официр у војсци је изјавила да "никада није било тако лоше" због превише противника Трамповог начина пословања. Она је забринута због "сталног сукоба" који се убрзо појавио, бескрајних размена и борби.

Војска генерално подржава америчког секретара за одбрану Џима Матиса, бившег генерала маринаца. Они тврде да он може зауставити неке од Трумпових излива. Укупно је интервјуисано 829 испитаника. Истраживачка публика је чинила 89 одсто мушкараца и 11 одсто жена и имала просечну старост од око 31 године.

Уопштено говорећи, ово је забрињавајући резултат, јер је пропаганда усмерена на војно особље да би их држала спремним за борбу уколико дође до конфликта, што није неуобичајено средство. Користи се управо пре него што лидери планирају да покрену такав сукоб, тако да су трупе спремне за велики рат.

Џихадисти напали град Алеп. Погледајте ОВДЕ шта се тамо тренутно дешава.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте војну моћ снага Сједињених Америчких Држава

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА