Најновије

НЕМАЧКИ БИЛД ЈАВЉА! НАТО донео одлуку шта ће у случају напада Русије

Јасно као дан.

Немачки лист "Билд" објавио је како изгледа дефанзивни план НАТО пакта у случају напада Русије на неку од чланица.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истакао је да документ представља највећи одбрамбени план од времена Хладног рата.

Документ који садржи више од четири хиљаде страна, предвиђа распоређивање више од триста хиљада војника који би ибили у високом степену приправности као и већу аутономију главне команде НАТО при доношењу одлука у случају опасности.

Главна команда снага НАТО у Европи моћи ће, у случају претње, да донесе одређене одлуке без консултација са другим органима Алијансе.

БОРЕЉ ЗВАО ЛАВРОВА НА ТЕЛЕФОН: Сергеј га одувао и оставио без речи на глупо питање

Немачка

Документ предвиђа и да Немачка мора да постане најважније логистичко средиште за снаге НАТО-а, па је у складу са тим могуће отварање другог штаба копнених снага Алијансе у немачком Висбадену, поред већ постојећег штаба у турском Измиру.

Земље НАТО из Западен Европе преузеће улогу својеврсног ментора партнера на истоку. Немачка ће тако преузети Литванију, Велика Британија ће дати подршку Естонији, а Канада бринути о Летонији.

Одбрамбени план НАТО-а подразумева да појачавање заштите цевовода и других објеката критичне енергетске и саобраћајне инфраструктуре.

НАТО такође намерава да ојача јединице тешким наоружањем, уз повећање резерве далекометних ракета и артиљеријских система.

Економија

Интересантан је и економски аспект, односно издвајање из БДП-а сваке од чланица Алијансе за трошкове одбране.

На самиту у Вилњусу чланице НАТО-а потврдиле су приврженост плану према коме ће свака од земаља тежити повећању издвајања за одбрану до нивоа од минимум два одсто од свог БДП-а.

КИНА ИМА ЖЕСТОКУ ПОРУКУ ЗА СРБИЈУ! Ово се Западу и Американцима неће допасти

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА