Најновије

ПРЉАВИ УЛТИМАТУМ ПРИШТИНЕ: Укидамо таксе када Србија призна независно Косово!

Док Србија не призна Косово, порез не треба смањивати, рекао је председник привремене косовске владе Рамуш Харадинај, како га је цитирала Приштинска Газета Експрес.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Харадинај је то рекао данас у парламенту, на седници коју је сазвало 42 посланика на тему "скандала и неуспеха" у косовској спољној политици.

"Само признање независног Косова од српске државе може да смањи порез", рекао је Харадинај на седници косовске скупштине,

Он је рекао и да Хашим Тачи са Београдом преговора на другачији начин, а да је његов став да Косово "само санкционисањем може од Србије да добије признање".

"Без оваквог приступа, немогуће је постићи међусобно признавање, нити се може постићи обострано прихватљив споразум", рекао је Харадинај.

"Довољно смо чекали да ЕУ заустави агресију Србије"

Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај, реаговао је данас на позив Европске уније да Приштина повуче одлуку о повећању пореза на српску робу за 100 одсто, поруком да ће то бити учињено када Београд прекине "агресију Србије", пренела је Газета Експресс.

Харадинај је рекао да таква одлука није била неочекивана, те да је он више пута упозоравао да претходно уведени порез може бити само повећан.

На питање о реакцији председника Србије Вучића, који је имао састанке са амбасадорима синоћ и да је у Београду одржана седница Савета за националну безбедност, Харадинај је за Т7 рекао да је "Косово било довољно толерантно" и да су чекали да "Европска унија заустави агресију Србије", али се то, каже, није догодило.

Он је, како се наводи, "чак рекао да се дијалог између две државе не би догодио" да није било поштовања Косова према Србији".

Харадинај каже да је одлука о повећању пореза одлука "сувереног Косова" и да ако "агресија Србије престане", ако се, како каже, буде поштовао енергетски споразум и још много тога, може бити доведена у нормалу.

"Они желе да нас држе у замрзнутом конфликту, ми смо толерисали многе ствари у нади да ће међународна заједница пронаћи решење, али ми га не видимо", рекао је, између осталог, Харадинај.

Петрич: Нове мере Приштине супротне европским принципима

Ово је трговински рат у малом, каже бивши изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич, поводом одлуке Приштине да подигне таксе на робу из централне Србије на 100 одсто.

"Та мера мора бити што пре повучена", казао је Петрич за Танјуг и истакао да је она у потпуној супротности са правилима ЦЕФТА, али и принципима ЕУ.

Петрич је додао да је веома забринут, јер се назире "трговински рат у малом".

"Имамо већ довољно проблема са Кином, САД и Европом. Овакве мере су апсолутно контрапродуктивне на Западном Балкану где треба да се реше последња отворена питања, пре свега да се кроз дијалог дође до решења између Београда и Приштине", нагласио је он.

Петрич, који је учествовао на покретању Мреже за развој пословања Југоисточне Европе "SEEBDN" из Беча, је поновио да су такве мере у потпуној супротности са ЦЕФТА споразумом, али и пре свега свим правилима ЕУ.

"Морамо све предузети, а Брисел се већ јавио, да се те мере што пре повуку. У супротном би то могло имати тешке последице по дијалог Београда и Приштине", нагласио је он.

Арифи: ЕУ била обавештена

Шеф кабинета косовског премијера Авни Арифи је, реагујући на захтев Европске уније да Приштина укине царине на робу из Србије и Босне и Херцеговине, навео да је ЕУ била одлично информисана о томе да Београд крши све споразуме постигнуте током дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије, али то није осудила, наводе данас приштински медији.

Желео бих да је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини била забринута када ју је косовска делегација обавестила и затражила подршку.

Напротив, ситуација се погоршала, поручио је Арифи.

Он је објавио писмо из маја, у којем је, како тврди, обавестио ЕУ о споразумима постигнутим у Бриселу чије је одредбе Србија нарушила.

Погледајте ОВДЕ како гори српска роба на Космету.

Извор: Танјуг/Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интерпол одбио Косово / Освета Албанаца у виду повећања такси.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА