Најновије

ПОРОШЕНКО "ИМА ДОКАЗЕ": Русија се спрема за велику инвазију, њене снаге су близу и потпуно су спремне!

Украјина је у понедељак у делове земље увела ванредно стање, а њен председник Петро Порошенко је упозорио на "екстремно озбиљну" претњу од напада руских снага.

Петро Порошенко (Фото: Ria)

Порошенко је у обраћању нацији рекао да је тај потез био неопходан, након што су руски бродови напали украјинска пловила недалеко од обале Крима у понедељак, пише "Бизнис инсајдер".

- Русија већ пету годину води хибридни рат против наше земље. Али са нападом на украјинске војне бродове, она је покренула нови ниво агресије - рекао је Порошенко који “има озбиљне разлоге” да верује да је Русија спремна да, након поморског сукоба у Црном мору, спроведе пуни напад на тлу Украјине.

Порошенко је рекао да обавештајне службе имају доказе да се Русија спрема за велику инвазију.

- Овде на неколико страница имамо детаљни опис снага непријатеља лоцираних на удаљености од буквално неколико десетина километара од наше границе. Спремне су у сваком трену за непосредну инвазију на Украјину - рекао је украјински председник.

Парламент Украјине је председнику одобрио увођење ванредног стања у деловима земље који су најрањивији на евентуални напад и суспендовао изборе у наредних 30 дана.

Међутим, неки критичари су рекли да Порошенко можда користи страх од новог рата како би на предстојећим изборима изашао као победник.

Амерички председник Доналд Трамп рекао је синоћ да ће САД радити са Европом како би се одговорило на ескалирајуће тензије.

Уколико су вести о инвазији тачне, то ће свима који се сећају руске анексије Крима 2014. године послати жмарце низ кичму, наводи британски "Сан".

Порошенко је сазвао хитан састанак владе након што је руска војска пуцала на украјинске бродове и заробила 23 морнара, а најмање шесторо је повређено. Украјина тврди да је Русија прва пуцала и запленила три њена пловила.

Русија тврди да су ти бродови ушли илегално у њене воде и да је пуцала како би их упозорила да се врате натраг.

Прочитајте ОВДЕ шта је признала украјинска служба безбедности.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Украјина и Русија, верски раскол у доба рата.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА