Најновије

РУСИЈУ НИКАД У ИСТОРИЈИ САД НИСУ ОВАКО ЖЕСТОКО НАПАЛЕ: Може ли Русија да се одупре? Ово се догађа...

Вашингон прети наметањем више санкција Русији. Листа разлога наставља да расте: мешање у америчке изборе, тровање Скрипаља, избори у Донбасу, гасовод Северни ток, па чак и агресивно понашање у Азовском мору. Затим следе кршења санкција против Северне Кореје, сајбернапади и тако даље и тако даље.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Да ли је руска економија спремна за све те изазове? Они не желе да изгубе свој суверенитет, нити желе да га бране у рату. Санкције су постале снажно средство притиска на Русију.

Финансијска надмоћ САД-а и амерички економски потенцијал минимализују ризик од контра мера. Укупно, Американци спроводе 29 програма санкција, и уверени су да су ти програми корисни за “обнављање америчког поретка“ широм света.

Потенцијал притиска на Русију

Што се тиче Русије, САД прате прописе Закона о супротстављању америчким напријатељима путем санкција (ЦААТСА). Циљ је уклањање великих руских компанија са међународног тржишта. То подразумева гиганте као што су Алроса, Ренова, Газпром, Росњефт и други.

Руске компаније не могу приступити дугорочним кредитима (дуже од 60 дана), високим технологијама, нити могу учествовати у пројектима са иностраним партнерима. Ове мере су смањиле цену акција компанија, њихову капитализацију, девизну зараду, компаније плаћају мање пореза у трезор, а држава је присиљена да смањи социјалну потрошњу.

Друга линија притиска је на финансијски сектор. Централна банка Руске Федерације је одстрањена од спољних зајмова, руске банке губе прилику да подижу зајмове узимајући у обзир чињеницу да је лавовски део њиховог профита заснован на препродаји у доларима. Заузврат, банке не издвајају кредите предузећима, а они немају средстава за инвестиције, нема раста зарада, ниво потрошње међу становништвом опада, а економија на крају стагнира.

Са таквом позадином, приходи које генерешу приватна и државна предузећа одлазе из Русије. Предузетници се плаше повлачења или заплене њихових доларских рачуна од стране руске владе. Они такође верују да руска влада може забранити употребу доларских нагоби и SWIFT  систем.

Трећа линија притиска је усмерена на државне званичнике и лично олигархе како би оркестрирали државни удар у Русији.

Да ли је Русија спремна?

За сада се види само један метод одбране од “драконских санкција“ – акумулација националних резерви. Русија шаље све додатне нафтне приходе у Фонд националног благстања (NWF).

Централна банка такође смањује улагања у америчке државне обвезнице и складишти злато и доларска средства. Ово је лекција коју је Русија научила из периода колапса СССР-а, када се буџетски дефицит земље утростручио након колапса цена нафте. Совјетска влада није могла да подржи републике, да отплати њихове дугове, да изда плате државним службеницима, итд.

Да ли ће Русија бити у стању да подржи буџетске и социјалне програе, ако рубља поново падне?Колико ће Русија моћи да издржи? Да ли ће опет ходати по пребијеним стазама ММФ-а?

Чудно, Запад не може увести најстроже санкције Русији, слично онима које је наметнуо Ирану, због снажног учешћа Русије у финансијском систему и енергетском сектору светске економије. Руске државне банке контролишу 60 одсто финансијске индустрије у земљи, већину трансакција обављају за извознике горива. Ако руске банке падну под санкције, цене нафте могу достићи критични ниво од више од 120 долара по барелу, чак и без наметања ембарга на нафту.

Алексис Родзјанко, председник америчке привредне коморе у Русији, рекао је у интервјуу за Блумберг да предлози за проширење санкција руским банкама, које амерички конгрес тренутно разматра, могу изазвати озбилне немире за глобално тржиште енергије.

Међутим, већ се може видети да Американци брину само о себи и не обраћају пажњу на савезнике. Према томе, САД могу наметнути било какве санкције. Американци чак могу забранити куповину руске нафте и гаса. Изгледа да руска влада неће моћи да одговори на такав потез.

Константнин Симонов, генерални директор Националне фондације за енергетску безбедност, рекао је да се поверење руске владе заснива на чињеници да ће буџет за 2019. годину имати вишак. “Током протекле године, Русија је добила непријављену зараду од 1,8 трилиона рубљи. Растуће цене нафте и слаба рубља играју позитивну улогу у овом тренутку,“ рекао је стручњак.

Према његовим речима, “колапс се никада неће десити ако имате новац и живите у оквиру својих средстава уместо у дуговима.“ “Најопасније санкције су по питању забране куповине руских сировина конкретно нафте и гаса.

Међутим, Европљани толико зависе од руског горива да га никада не могу одбацити,“ рекао је Симонов. На све то, Русија активно повећава продају у Азији. На пример, азијска продаја Росњефта је већ превазишла европску.

Азовско море је у потпуности руско? Блокиране украјинске луке Бердјанск и Мариупољ. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин на Маракани

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА