Најновије

''ЛЕПЕ''НАМ ГЕНОЦИД, А КОЉАЧ НА СЛОБОДИ! Уцена у режији Кардељевог унука

Срамна резолуција ЕП у којој се Београд условљава Сребреницом и ослобађање убице српских заробљеника оголили лицемерје Европе и Сарајева

ЕУ и Србија (Иустрација: Правда)

Нови услов за приступање наше земље ЕУ - да призна геноцид у Сребреници - уведен је "на мала врата" у Европски парламент, и то само дан пре него што ће суд у Сарајеву ослободити Насера Орића за стравичне злочине над Србима, и то баш у рејону Сребренице.

Још један захтев за чланство Србије у ЕУ, у последњи час је у резолуцију ЕП у четвртак, на пленарном заседању, "угурао" словеначки посланик Игор Шолтес, који је, иначе, известилац ове европске институције за Косово.

У његовом амандману "неким надлежним органима наше земље се замера што упорно негирају геноцид", иако је Међународни суд правде пре више од деценије пресудио да нема кривице Србије за дешавања у Сребреници. Шолтес је пренебрегао и Декларацију о осуди злочина који се десио у јулу 1995, а коју је Скупштина Србије донела 2010.

Непуна 24 часа после овог, стигао је још један удар на Србију: апелационо одељење Суда БиХ ослободио је јуче Насера Орића, ратног команданта тзв. Армије БиХ за Сребреницу, у обновљеном поступку, свих оптужби Тужилаштва БиХ, које га је теретило за ратне злочине почињене над Србима, ратним заробљеницима, на подручју Сребренице, у јулу 1992. Реч је о другостепеној пресуди, а оптужби је ослобођен и Орићев саборац Сабахудин Мухић. Овом пресудом окончан је судски процес дуг скоро две и по године.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да то што неко није осуђен из политичких разлога не значи да није починио злочине:

- Очигледно је да за нас Србе неће бити правде. Очигледно је да наша суза нема родитеља и да ће чак и убијени, преклани, Слободан Илић испасти као да је убијен од ко зна кога или да је извршио самоубиство.

Шеф државе послао је и јасну поруку свима који би да унизе и униште Србију:

- Никоме не претимо, ни од кога ништа нећемо, ништа туђе нам не треба. Хоћемо да будемо своји на своме, да будемо на нашим огњиштима, да радимо, живимо, а својим радом ћемо се трудити да будемо успешнији. То право нико не може да нам одузме. Али то што видите нашу бригу и забринутост, немојте случајно да помислите да сте видели страх и да можете да прегазите и понизите Србију. Никада вам нећемо дозволити, Србија и наш народ на крају побеђују.

Први потпредседник Владе Ивица Дачић напомиње, за "Новости", да резолуција ЕП нема обавезујући карактер, али да довољно говори о односу Запада према нашој земљи:

- Само дан пошто је ЕП усвојио резолуцију, у Сарајеву је уз повике "Алаху екбер" ослобођен Насер Орић за клање Срба управо у местима око Сребренице. То је најбоља слика овог театра апсурда у којем живимо. Наша земља је јасно осудила злочин у Сребреници, иако је МСП пресудио да она није одговорна за то. Са друге стране, никада нисмо добили ниједно "извини". То вам све говори.

Дачић је навео и да су то покушаји да се Србија жигоше као земља која је крива за геноцид и да је занимљиво да амандаман у ЕП долази из Словеније, у којој Срби немају ни статус националне мањине.

- С друге стране, порука јучерашње одлуке суда БиХ је да је легитимно убијати Србе - закључио је Дачић.

Министар одбране Александар Вулин каже да ће ослобађањем "доказаног убице" Орића одговорности бити ослобођени сви који су убијали Србе:

- За друге, наши мртви нису вредни ни правде, ни памћења. Пресуда је ругање Орићевим жртвама, вређање њихове успомене и порука Србима да њихови животи и њихове смрти мање вреде од других народа. Пресуда ће продубити јаз међу народима у БиХ и тако наставити да прети понављањем зла за које није кажњен. Срамно.

Нови удар на Србију у европским институцијама брже-боље су поздравиле комшије. Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић рекао је да је резолуција ЕП само потврдила оно што се већ знало и упитао када ће на политичку сцену у Србији доћи снага која ће се суочити с тим.

Дачић је позвао Комшића - за кога каже да још није ни угрејао столицу на коју је сео, а већ је почео стално да усмерава жаоке према Србији и нашем народу - да би му боље било да се изјасни поводом ослобађајуће пресуде Орићу.

Протест судије и тзжиоца

ИЗ протеста због ослобађајуће пресуде, њеном изрицању није присуствовао судија Суда БиХ Драгомир Вукоје, који је био члан Судског већа. Према информацијама "Новости", он је издвојио мишљење приликом одлучивања, сматрајући да је Орић требало да буде осуђен за ратне злочине почињене у селима Залазје, Лолићи и Куњерац, где су, према оптужници, убијена најмање три заробљеника српске националности.

Изрицању пресуде није присуствовао ни тужилац Мирослав Јањић, који каже да је постало потпуно очигледно да правде за Србе неће бити. Он тврди да одбрана ни на један начин доказима није довела оптужницу у питање.

Шта је рекао МСП

Међународни суд правде је 2007. одлучио да наша земља није крива за геноцид у Босни и Херцеговини, односно да "Србија није починила геноцид кроз своје органе или особље који су деловали у смислу одговорности како је то предвиђено у међународном праву или кроз кршење својих обавеза по спречавању и кажњавању злочина геноцида". Суд је закључио и да Србија није планирала да почини геноцид, нити је подстрекавала његово чињење, али је, према мишљењу Суда, крива што није учинила све што је у њеној моћи да се он спречи.

Уцена у режији Кардељевог унука

Аутор "сребреничког амандмана" је Игор Шолтес (53), адвокат из Љубљане, унук познатог словеначког и југословенског комунисте Едварда Кардеља. Прошле године у ЕП је изабран за известиоца за Косово, а чим је преузео нову дужност рекао је да му је први радни задатак да натера осталих пет чланица ЕУ које нису признале Косово да то ураде.

Косовом се, на жалост свих нас, предано бавио и Шолтесов деда, који је, између осталог, имао и идеју да се јужна покрајина подели на три дела - један би припао Србији, други Македонији, а трећи Црној Гори. Кардељ је био један од идејних твораца Устава из 1974, који је отворио врата распаду Југославије. Каснији националистички захтеви косовских Албанаца за независност такође су последица овог Кардељевог "правног чеда".

Како је убица Срба одликовао убицу Ирачана, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Србија на мапи свта

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА