Најновије

ПОЧЕЛА РЕХАБИЛИТАЦИЈА ПРИПАДНИКА ПРИНЦ ЕУГЕН ДИВИЗИЈЕ: Српски судови им враћају куће и њиве

Судови су почели да рехабилитују припаднике усташког покрета и озлоглашене СС Принц Еуген дивизије, а држава је, после одлуке Управног суда, у обавези да им врати куће и њиве! По речима директора Агенције за реституцију Страхиње Секулића, оваквих случајева је све више, али ће се Агенција ипак оглушити о одлуку Управног суда.

Официри Принц Еуген дивизије (Фото: Јутјуб)

- Закон децидирано каже да имовина не може бити враћена припадницима страних окупационих снага, а за нас су то и усташе и чланови СС Принц Еуген дивизије, без обзира на то што су судови неке од њих рехабилитовали. Уколико Управни суд сматра да нису припадници окупационих снага, може да искористи своја законска овлашћења и да им сам врати имовину. Ми то нећемо учинити - каже Секулић.

Оваква пракса почела је пресудом од пре две године, када је Управни суд поништио одбијајуће решење Агенције за реституцију и Министарства финансија, као другостепеног органа, о враћању имовине наследницима А. М., ког је Војни суд осудио на смрт стрељањем 1944. као ратног злочинца. У пресуди је наведено да је био члан усташког покрета од 1941. и сарађивао са усташким агентима, који су се окупљали у његовој кући. Управни суд је, пак, навео да је А. М. рехабилитован, чиме су поништене све претходне пресуде и стекли се услови за реституцију.

У складу са таквим ставом Управног суда, Министарство финансија морало је да поништи и остала одбијајућа решења Агенције за реституцију, пре свега за припаднике СС Принц Еуген дивизије, које су судови рехабилитовали. Репортер "Новости" имао је увид у три таква решења у вези са припадницима СС снага из Српске Црње, Вршца и Зрењанина.

- По тумачењу Управног суда, испада да је одлуком о рехабилитацији проглашено да ти људи нису припадали страним окупационим снагама, иако јесу. Зато по закону немају право на повраћај - не одступа Секулић.

Занимљиво је и да се Државно правобранилаштво не жали на оваква решења о повраћају, али је зато нпр. уложило жалбу на враћање синагоге у Земуну Јеврејској општини.

СС дивизија Принц Еуген била је немачка Вафен-СС брдска дивизија, у почетку састављена искључиво од добровољаца, фолксдојчера, али су касније припадници мобилисани. Важила је за најозлоглашенију немачку јединицу, а њени команданти су после рата осуђени за ратне злочине у селу Крива Река, на Копаонику, када су кренули у обрачун са четницима Драгутина Кесеровића.

У Кривој Реци убили су 120 цивила, спаливши их у цркви! У другим селима на Копаонику ликвидирали су 300 цивила, а у селима на Гочу 250. Током "Операције Копаоник" убили су укупно 670 сељака. Дивизија је била окосница немачких снага 1943, у Четвртој и Петој непријатељској офанзиви, односно операцијама "Вајс" (Битка на Неретви) и "Шварц" (Битка на Сутјетсци).

Колико је Немцима била драгоцена, најбоље показује податак да је Химлер лично долетео у Краљево, 1942. године, да изврши смотру њених припадника.

Каква тајна је ткривена у архивима Источне Немачке, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Крива Река није била крива

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube