Најновије

НОВИ ПЛАН ЗА САРАДЊУ СРБИЈЕ И НАТО ПАКТА: Припрема у завршној фази

Тренутно су у завршној фази припреме за усвајање другог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства између (ИПАП) Србије и НАТО, највишег механизма сарадње НАТО са партнерским државама, изјавио је помоћник министра спољних послова Србије задужен за безбедносна питања, Бранимир Филиповић.

НАТО (Илустрација: НАТО)

Филиповић у интервју за портал European Western Balkans каже да главни приоритети партнерске сарадње остају непромењени, а да ће нови трогодишњи ИПАП бити допуњен и новим активностима, како у областима војне сарадње, тако и научно-технолошке сарадње, информатичке безбедности.

"Веома смо задовољни досадашњом имплементацијом ИПАП-а, с обзиром на то да је велика већина планираних циљева и активности успешно реализована", казао је Филиповић и додао да ту оцену деле и структуре у НАТО и чланице алијансе.

Каже да, као и ИПАП који је тренутно на снази, и нови документ конципиран сагласно принципима Програма Партнерства за мир, а то су добровољност, транспарентност и флексибилност, те да за полазиште има позицију Србије као земље која спроводи политику војне неутралности, без аспирација за чланство у НАТО или другом војном савезу.

Упитан да ли би криза у вези са формирањем тзв. војске Косова могла наштети односима Србије са НАТО и како види улогу КФОР-а у стабилизацији ситуације на Косову, Филиповић је рекао да је позиција Србије о неприхватљивости одлука Приштине веома јасна и позната партнерима у НАТО.

Он истиче да су за Србију, у складу са Резолуцијом 1244, снаге КФОР једина легитимна војна формација на простору Косова и Метохије и да је КФОР једини адекватан саговорник за питања безбедности на КиМ, са којим Војска Србије има развијену сарадњу.

"Ми снаге КФОР препознајемо као јединог партнера у обезбеђењу административне линије и гаранта безбедности за становништво КиМ, са тежиштем на припадницима српске заједнице, као и заштите њиховог националног, културно-историјског и верског наслеђа", додао је Филиповић.

Он каже да Србија од НАТО и КФОР очекује да у потпуности спроводи свој мандат и да обезбеди пуну безбедност српске заједнице у Покрајини.

"Исто тако је важно да као гарант примене бриселског споразума онемогући да такозвани КБС или друге тешко наоружане формације Албанаца дођу на север покрајине у средине где доминантно живе Срби. Такав њихов долазак представља озбиљну опасност и потенцијал за дестабилизацију и угрожавање права и безбедности српског становништва", навео је Филиповић.

Упитан да ли би Србија могла да се прикључи иницијативи за формирање европске војске, Филиповић је рекао да би Србија могла да заузме неки дециднији став уколико би та иницијатива добила конкретне обрисе.

Какве су нове мере Приштине против Београда, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

 

Француска изгубила контролу над 800 насеља на својој територији, чак и над деловима Париза – Душан Гујаничић

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сарадња Србије и НАТО алијансе

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube