Најновије

НАПОЛЕОН ГИЉОТИРАН, ТРИЈУМФАЛНА КАПИЈА РАЗВАЉЕНА! Штета је огромна, демолирани историјски споменици (ВИДЕО)

Учесници протеста "жутих прслука" у Паризу су Тријумфалној капији у суботу нанели штету која се процењује на више стотина хиљада, можда чак и милион евра, рекао је председник француског Центра за националне споменике Филип Белавал.

Немири у Паризу (Фото: Јутјуб)

Поред тога што су демонстранти чувени споменик и национални симбол Француске исписали графитима, уништили су и његову унутрашњост, где се налазе вредни експонати, рекао је Белавал, који је у недељу ујутро председника Емануела Макрона упознао са причињеном штетом, преноси "Фигаро".

- Чим је то било могуће, у суботу увече већ, отишао сам да видим како изгледа споменик. Тада је тамо још било неких демонстраната, међу којима је било и алкохолисаних - рекао је Белавал. Споменик ће, према његовим речима, остати затворен за јавност више дана.

Тријумфална капија је вандализована у суботу поподне. Споменик је оштећен, по њему су исписани графити, претежно усмерени против Макрона, а информатичка опрема је онеспособљена. Полиција трага за особама које су ушле у споменик како би га вандализовале и узела је узорке ДНК.

Током протеста у суботу, забележене су крађе у изложбеним просторима, трговинама и тоалетима, док је оштећена макета од гипса из тридесетих година прошлог века. Мраморној Наполеоновој бисти одрубљена је глава, рекао је Белавал, који је на Твитеру објавио фотографије причињених штетa.

Шпанска Андалузија све више нагиње удесно. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Демонстрације “жутих прслука” су најјачи протести од почетка овог века у Паризу

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА