Најновије

СНАГА ЈЕ У ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: На насловницама ништа о протесту, шта власт покушава да сакрије?

Народна посланица Ана Стевановић каже да је јучерашњи протест био апел против насиља - вербалног, психичког и физичког. Кад се погледају насловнице дневних новина данас, видите да су медији изигнорисали то, каже и пита - шта власт и уредници покушавају да сакрију.

Протестна шетња у Београду (Фото: Фејсбук)

У Београду је у суботу увече одржан протест под слоганом "Стоп крвавим кошуљама", на ком се окупило на хиљаде грађана. Протест је почео на Платоу испред Филозофског факултета, а затим је колона грађана отишла до Скупштине и РТС.

Изашли смо у борбу против насиља, насиља које се дешава у парламенту над посланицима опозиције, насиља које се дешава у друштву и недопустивог насиља које се догодило над лидером "Левице Србије" Борком Стефановићем, истакла је Стевановићева.

Ипак, ова вест је изостала на данашњим насловним странама штампаних медија.

"Игнорисање реалности од стране медија није нова ствар, дешавало се то деведесетих и знамо како се то завршило... Али ово је забрињавајуће - да се Влада често позива на тобожњи плурализам медија и каже да не постоји цензура, правдајући то тиме да постоји мноштво медија из којих грађани нешто могу да сазнају, а када погледате насловнице данашњих дневних новина и видите да су медији изигнорисали да је неколико десетина хиљада људи били на улицама Београда, то је лоша порука... Шта власт и уредници медија покушавају да сакрију? Немогуће је изигнорисати такав један протест", наглашава.

Говорећи о јучерашњем протесту каже да јој је било много драго и то што је доста грађана с прозора поздрављало колону, као и што није било инцидената. Интересантно је да полиција није обезбеђивала протест, каже Стевановићева, додајући да су били присутни само саобраћајни полицајци, а и да је могуће и да су припадници МУП-а инфилтрирали међу демонстранте.

Овај протест, каже, има виши циљ, а то је апел против сваког насиља - психичког, физичког, вербалног. Додаје да би требало да буде настављен, већ следеће суботе. Наводи да протести имају тај анимациони фактор, али да ту постоји увек опасност. "Ако немате неки конкретан циљ, бојим се да ће слабити".

Наводи да је на јучерашњем протесту енергија била веома добра. "Сама чињеница да је толико људи изашло на улице и показало да се не плаши... Људи су били солидарни, а оно што је мени тужно је што је било страховито мало младих... Ту су били људи од 45, 50 година који су протестовали по ко зна који пут".

На питање шта је разлог што није било младих, каже да се боји да је истина да су они схватили и да верују да се овде никада ништа неће променити и да већ своју срећу траже негде другде.

Упитана да ли постоји дијалог власти и опозиције, каже да ако погледамо ситуацију у нашем парламенту, да не постоји. Наводи да у парламенту немамо дискусију о законима, у коме и поводом којих би требало да се  предложе боља решења, која су за грађане и друштво прихватљива. Више од годину имамо ситуацију да се парламент узурпира амандманима владајуће коалиције који суштињски ништа, ни у једном закону не мењају, а чији је циљ да "поједу" време представницима опозиције, да се не чује њихов глас, наводи. Доказ тој тврдњи је, додаје, и чињеница да посланици већине никад не гласају за те амандмане.

Чудно ми је да представници владајуће већине не схватају да такав начин понашања никуда не води, каже Стевановићева, додајући да постоје грађани који разумеју о чему се ради. Представници опозиције предлажу своја законска решења, напр. предлог закона о несталим бебама, и јако ми је тешко да се никад не изгласа да се о таквим законима не дискутује, додаје.

Стевановићева каже да је чланица Одбора за културу и информисање и да је ту више пута указивала да се чак  крши закон, али да је владајућа већина гласала и за таква решења.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је за Блиц "остали смо сами, а режимо једни на друге".  Упитана о томе ко је права опозиција, а ко не, Стевановићева одговара да се то може тумачити на основу тога какав ко има однос према власти и пре свега како критикује лоша законска решења.

"Много често дотични господин (Чедомир Јовановић) подржава ствари и законска решења која нису добра и имајући у виду његов интелект и образовање и политичко искуство, дубоко сам уверена да он зна да је управо тако", навела је.

Говорећи о опозицији, каже да се мора раздвојити жито од кукоља, и подсећа да је велики број политичара који су били опозиција, и који су били међу носиоцима протеста 5. октобра, данас у клупама владајуће већине. Зато, наглашава, грађани губе поверење у политичаре и политику.

Враћајући се на дијалог у Скупштини Србије, наводи да је веома опасно и узнемиравајуће било кад се у том највишем представничком дому народа чуло да један представник владајуће већине опозиционе посланике назива приватном војском Хашима Тачија, истичући колико је то опасно, и да може, не само што је лаж, да доведе до разбијених глава.

Стевановићева наглашава као огроман проблем за СзС и остале политичке актере опозиције то што немају никакав уплив у медије. "То је као да трепћете у мраку, ви знате да то радите, али нико то не зна". Наводи да је чињеница да је већина штампаних медија повезана са структурама власти, а да то није нешто ново - и да је то пракса која деценијама постоји у Србији.

Решење види у разговору с грађанима и у друштвеним мрежама. "Друштвене мреже имају ограничен домет, али не треба занемарити њихову снагу, тај пут јесте добар, али највише ефекта има упоран и константан разговор са грађанима".

Сматра да опозиција не разговара довољно с људима и да на томе треба да ради  више. Грађани су ти који ће касније проширити нашу реч, каже Стевановићева и додаје да постоји огроман страх у друштву, да се људи плаше за породице, послове, а да је поготово тешка ситуација у малим срединама. Дужност политичара је да са њима причају, да их охрабре и пробуде им наду, да их увере да може бити другачије, истакла је. Сматра да опозиција мора да изнађе начине за то и да иде од врата до врата.

Прочитајте ОВДЕ какве то снимке неће нико смети да покаже Вучићу?

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА