Најновије

Кога "иритира" Дачићево лобирање?

Од како је шеф српске дипломатије изјавио да ће једна важна чланица ЕУ и УН упутити протест свакој земљи која повуче признање Косова, у медијима се спекулише да је реч о Француској.

Ивица Дачић у УН (Фото: Јутјуб)

Да ли би такве најаве могле да значе да још неке земље разматрају повлачење признања или је ипак реч о притиску Уније да се после десет година од проглашења независности питање Косова коначно скине са европског дневног реда?
 
Од октобра 2017. признање независности Косова повукле су три чланице Уједињених нација - Гвинеја Бисао, Суринам и Бурунди. Да ли је лобирање српског шефа дипломатије заиста почело да "иритира" једну важну чланицу Савета безбедности, како је то наговестио сам Дачић? 
 
"Они нека воде своју политику, али морају да се одлуче - или су нам пријатељи и партнери, или ће радити против нас", рекао је министар спољних послова Ивица Дачић 26. априла.
 
У медијима се од тада спекулише да су "они" заправо Француска, која је наводно најавила да ће упутити протест свакој земљи која одлучи да повуче признање.
 
"Ако претпоставимо да је то истина, да је заиста у питању Француска, ту нема ништа чудно, све државе чланице ЕУ које јесу признале Косово као независну државу, имају интереса да што више држава призна Косово као независну државу, како унутар ЕУ, тако и ван ЕУ", каже Никола Буразер са портала Европски Западни Балкан.
 
Унутар Уније, Косово није признало пет земаља - Шпанија, Грчка, Румунија, Словачка и Кипар. И поред тога, аналитичари виде јасан став уједињене Европе - Косово је проблем у сопственом дворишту, који мора да се реши што пре. То посебно важи за чланице коалиције које од почетка стоје иза независности, објашњавају аналитичари. 
 
А да ли се тактиком српске дипломатије јача преговарачка позиција Београда? Док "Новости" пишу да су српски министри добили инструкције да приликом сваког сусрета са колегама из иностранства помињу Косово, аналитичари кажу да су велике шансе већ пропуштене.
Стога прелазак Бурундија или Суринама у београдски тим, не може суштински да промени позицију у преговорима, који, тврде аналитичари, под притиском Европске Уније улазе у своју завршну фазу. Прочитајте
ОВДЕ кога сада оптужује амерички амбасадор. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА