Најновије

ВУЧИЋ: Ниједан Александар није преживео на власти!

На порталу "Фајненшл тајмса" нашао се текст посвећен председнику Србије Александру Вучићу: "Председник сада види чланство у ЕУ као катализатор за економске реформе". Преносимо још неке занимљиве делове.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Како пишу аутори чланка, са места на којем су радили интервју са Александром Вучићем, са балкона председничке канцеларије у Београду, на земљу су бачени убијени српски краљ Александар Обреновић и краљица Драга, у војном удару 1903. године.

- Нема тог Александра који је преживео на власти - тихим гласом је почео интервју за "Фајненшл тајмс" председник Вучић.

Његове речи су снажан подсетник за ситуације са којом се суочава док креће пут економске реформе, политичке стабилизације и потенцијалног чланства у Европској унији.

- Идеја пројекта Београд на води је да креирамо симбол промена у Србији - рекао је млади градоначелник Београда, Синиша Мали. Портал каже да су критичари имали другачије мишљење, и да је овај пројекат је само "сјајна фасада" да се заташка корупција.

Александар Вучић одговорио је чињеницом да је незапосленост смањена на 12,9 одсто, као и да би требало да БДП у овој години порасте за 4 одсто. Портал подсећа на Вучићеву, како кажу, националистичку прошлост у Српској радикалној странци, али наводи и 2008. као годину у којој се с групом колега растао од Војислава Шешеља, лидера радикала, оснивајући Српску напредну странку. У њој данас заговара чланство у ЕУ, као катализатор за промене, "доказ да је Србија изашла из ноћне море Милошевићевих година, НАТО бомбардовања, хиперинфлације и обесних господара рата".

Поједини светски лидери, поготову немачка канцеларка Ангела Меркел, дубоко верује у Вучићеву политику по питању Косова и чланства у ЕУ. Србија би ове године могла добро да се покаже у одлучујућем тесту за улазак у ЕУ, на самиту балканских лидера у Софији. Па, како је планирано, да добије чланство до 2025. године. Међутим, циници сматрају да се Вучић поиграва, и да ће Европа да му угоди у интересту регионалне безбедности. Али, имати 55 одсто гласова на председничким изборима - то може само "господар политичке арене", што Вучић несумњиво јесте.

Неки повлаче паралелу између српског председника и Виктора Орбана, мађарског председника, који се придржавао правила ЕУ, само како би могао да, када добије чланство, нападне Унију изнутра. Како пишу аутори чланка, Вучић је одговорио да је "сличност међу њима двојицом 99 одсто с*ање".

Пишући о привреди, као најсветлију тачку у српској економији "Фајненшл тајмс" наводи ИТ сектор, који је у порасту од 30 одсто сваке године. Наравно, то захтева много више едукације за младе, као и нових радних места. Такође, страни инвеститори су у потрази за добрим приликама у Србији. Уложено је у Смедеревску железару, и тако спасено на хиљаде радних места, а постоји и значајано интересовање страних инвеститора за улагање у рудна богатства у Србији. Тренутна забрињавајућа бројка која погађа државу је одлазак младих из земље - њих 30.000 сваке године напусти Србију.

Највећи притисак је питање Косова Званичници ЕУ желе да Вучић започне преговоре са косовским лидерима. Проблем за Вучића ту представља и став Српске православне цркве (СПЦ), која је изразито против признавања независности Косова. Међутим, "Фајненшл тајмс" ту види "присилу" против свештенства као кец у рукаву власти. Наиме, прошлог марта ухапшени су један свештеник и професор веронауке обучен као женско за 27 килограма марихуане. Ова слика послала је, према ауторима текста, јасну поруку: Будите против нас - и дискредитоваћемо вас.

Министар спољних послова Ивица Дачић и министар одбране Александар Вулин отворено су подржали идеју о подели Косова. То би значило да се Србији врати северни део Косова, на којем живи већи део српског народа на КиМ. Међутим, то ни изблиза није почетна тачка за проговоре што се тиче западних земаља, јер се плаше да би том поделом било отворена Пандорина кутија за граничне проблеме у региону.

Прочитајте ОВДЕ кo је Вучићу одржао жестоку лекцију?

Извор: Српски Телеграф/ft.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Ја не тражим алибије, већ решење за будућност Србије.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА