Најновије

ПАПА ПРИЗНАЈЕ КОСОВО: Терориста Харадинај уручио папи захтев за признавање Косова

Тзв. Косово је на добром путу да га Ватикан призна, али да не зна да ли ће се то догодити ове године, рекао је данас терориста и злочинац тзв. косовски премијер, Рамуш Харадинај, који се пре три дана састао са поглаваром римокатоличке цркве папом Франциском.

Папа (Фото: Синхуа)

Харадинај је рекао да је папу Фрању упознао са политичким дешавањима на Косову и евро-атлантским интеграцијама и истакао да је Косово пример суживота међу народима и верске толеранције.

На конференцији за новинаре посвећеној сусрету са поглаваром римокатоличке цркве Харадинај је рекао да је у Ватикану срдачно дочекан.

Додао је да је папи Фрањи уручио захтев за признавање Косова.

„Имао сам могућност, осим да се захвалим о бризи и поштовању које има за Косово, да изразим и овај захтев грађана Косова, рекавши да ‘народ Косова има наду у Вас, очи су им упрте у Вас’ и он је, заиста, био отворен кад је добио захтев. Рекао ми је следеће речи – ‘у срцу ми је народ Косова, лично ћу се молити се за вас и за вашу земљу’. И он има велику наду да ће народ Косова наћи мир“, рекао је Харадинај.

Харадинај је изјавио да је независност Косова као тема сада доста присутна у Ватикану и да постоји могућност да Косово буде признато.

„Не могу да кажем време када ће се то десити – одговор папе је да воли народ Косова и да осећа да ћемо бити заједно са другим народима. Мислим да је то једна одржива и значајна порука за нас. Да не претерујемо са неким најавама, али мислим да је добра ситуација за нашу земљу“, оценио је он.

Харадинај се у Ватикану састао и са државним секретаром кардиналом Пиетром Паролинијем кога је упознао са политичким дешавањима и изазовима Косова.

„Имао сам прилику да објасним шта добија европска породица са Косоваом, шта добија Европска унија ако добијемо либерализацију виза. Не добија ни криминалитет, ни ризике, ни емигранте, него ће добити размену. Шта добија свет ако будемо чланови Интерпола – добиће већу безбедност, веће гаранције за заштиту од било ког криминала или ризика“, рекао је Харадинај.

Према његовим речима, признавањем Косова се добија један заиста одрживи мир на Балкану за све.

На питање новинара да прокоментарише то што општина Дечани одбија да изврши одлуку Уставног суда и манастиру Високи Дечани врати имовину, Харадинај је одговорио да закон треба да се поштује.

„Народ Косова – Албанци у Метохији су увек водили рачуна и поштовали су манастир, како Пећку Патријаршију тако и манастир Дечани. Имовински конфликти се настављају, то су теме за суд, које су осетљиве. Не бих имао неки став осим тог да треба да се поштују закони и надам се да ће се наћи неко решење. Оно што желим да кажем јесте да су ови манастири живели међу Албанцима вековима и живеће вековима међу Албанцима. Увек смо имали међусобно поштовање“, рекао је Харадинај.

После 16 година судског парничења, Уставни суд Косова је маја 2016. године потврдио право манастиру Високи Дечани на 24 хектара земље. Међутим Општина Дечани одбија да изврши коначну и неопозиву одлуку суда.

Генерал Делић открива какав је зликовац био у посети Скупштини Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шиптарски терористи из заседе убили српске војнике

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА